Report

Prekrasno!

Aside Banners

Fantastične snimke Saturna i Zemlje kakve još nismo imali prilike vidjeti

Piše , Objavljeno

Različite svemirske sonde i teleskopi svakodnevno okidaju na tisuće fotografija svemira i nebeskih tijela našega Sunčevog sustava, a često su one “najobičnije” i najbolje!

saturn

Sjećate li se fotografije Pale Blue Dot, o kojoj smo nedavno pisali na stranicama ovoga portala? Ona malena, jedva vidljiva točkica koja predstavlja Zemlju, uslikanu kroz objektiv Voyagera 1, s ruba našega Sunčevog sustava? E pa Cassini, svemirska letjelica koja oko Saturna kruži od 2004., te neumorno skuplja podatke i fotografije, uslikala je 19. srpnja ove godine vrlo rijedak fenomen, na kojem se u prvom planu vidi njen sadašnji dom, dok su u pozadini vidljivi i Zemlja, Venera i Mars.

saturn

Ne morate trljati oči i panično zvati okulista, jer niti mi ih nismo uspjeli zamijetiti, čisto zbog toga što se radi o sitnim točkicama. Zemlja i Mjesec (da, vidi se čak i naš satelit) se nalaze u donjem desnom kutu, Venera je gore i lijevo, a crveni Mars još malo više. To je ujedno i prva takva slika ikada načinjena, a mozaik od 141 širokokutne fotografije pokriva velikih 650 tisuća kilometara, koliko se protežu Saturnovi prstenovi.

saturn

Ovakvu je fotku inače gotovo nemoguće dobiti, jer je Zemlja preblizu Suncu i pokušaj nišanjenja naše planete sigurno bi oštetio objektiv Cassinija. No 19. je srpnja Saturn zaklonio Sunce i omogućio ovakav jedan testament našoj tehnološkoj moći i istovremenoj minornosti u sferama velikog svemirskog crnila. Cassini ima još barem četiri godine aktivne službe, pa tko zna, možda u tom periodu snimi još pokoju sličnu fotku.

Ostatak galerije i dodatne informacije o Saturnu i misiji Cassini možete pronaći na službenoj stranici NASA-e.

TAGOVIAxe svemir cassini fotka fotografija nasa pale blue dot saturn svemir

Komentiraj