Report

Aside Banners

Fast food poslije treninga je jednako efikasan kao i neki suplementi

Piše , Objavljeno

Industrija suplemenata prehrani je svakim danom sve jača i razvikanija, ali izgleda kako neke stvari nisu toliko crno-bijele kako smo do sada mislili!

teretanaSvaki će vam bro iz teretane s isklesanim tijelom i 200 kila na benchu reći kako je prehrana jedan od tri stupa definiranog i zdravog tijela, a to podrazumijeva zamjenu određenih štetnih namirnica nečim zdravijim ili po mogućnosti, suplementima u obliku prašaka, napitaka, čokoladica ili gelova. Ono što treba posebno izbjegavati jest fast food i masu štetnih masti i ugljikohidrata koji su glavni sastojak takve hrane, ali koliko vas god stare iskusnjare, mediji i agresivan marketing uvjeravali, stvari su možda malo drugačije nego što se na prvi pogled čine!

Diplomant sa Sveučilišta u Montani Michael Cramer proveo je tako istraživanje o utjecaju određenih suplemenata (Gatorade, organski maslac od kikirikija, energetski štapići, Cytomax ugljikohidratni prah i PowerBar proteini) na oporavak tijela te ih usporedio s hranom iz McDonald’sa, uključujući burgere, krumpiriće i deserte. Za eksperiment je koristio 11 vrhunskih sportaša koji su se nakon 12-satnog posta podvrgnuli 90-minutnom kardio-treningu, nakon čega je jedna grupa jela fast food, a druga suplemente. Dva sata kasnije svaka je grupa ponovno jela ono što im je određeno da bi nakon još dva sata odvozili 20 kilometara na sobnom biciklu pri punoj brzini. Tjedan dana nakon toga eksperiment je ponovljen, ali ovaj su se put grupe zamijenile.

graf 1

Rezultati su pokazali kako su svi testni subjekti završili svoje testove jednako brzo i efikasno, a pokazalo se i kako su razine mišićnog glikogena (laički rečeno, gorivo za mišiće) bile više kod ispitanika koji su jeli fast food nego kod onih koji su uzimali suplemente! Također, Cramer je ustanovio kako nije bilo bitnijih razlika između razina inzulina, glukoze, kolesterola i triglicerida, kao niti subjektivnog osjećaja želučanih problema. Iako je ovo samo jedna studija obavljena na malenom broju ispitanika i u vrlo kratkom vremenskom periodu, ipak se postavlja pitanje koliko su određeni suplementi uistinu korisni za vraćanje energije i jesu li takvi pripravci možda malo prenapuhani?

TAGOVIenergija fast food hrana proteini suplementi teretana trening

Komentiraj