Report

FIFA na konopcima

Aside Banners

FIFA bi mogla itekako požaliti zbog odabira Katara kao domaćina za Svjetsko nogometno prvenstvo

Piše , Objavljeno

Kontroverze oko izbora Katara kao domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine se ne stišavaju, a izgleda kako i sama FIFA postaje bolno svjesna svoje potencijalne pogreške.

qatarSve je izglednije kako će nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine letjeti glave odgovornima u FIFA-i jer ono što je krenulo kao jedna velika napuhana kontroverza vrlo bi se lako moglo pretvoriti u fijasko koji bi krovnu nogometnu organizaciju mogao stajati stotine milijuna dolara, a posljedice će se osjećati još godinama nakon tog natjecanja. Podsjetimo, 2010. godine je u finalu izbora za domaćinstvo prvenstva koje će se odigrati za sedam godina veliki SAD poražen od jedne od najmanjih i najbogatijih država svijeta, a već onda su mnogi kritičari ove odluke upozoravali kako se radi o očitom podmićivanju delegata i kupovanju pobjede. Kako bi oprala ljagu sa svog imena, FIFA je angažirala Michaela J. Garciu da istraži je li u procesu izbora za to i prvenstvo 2018. godine bilo kakvih nepravilnosti, a nakon što je on skupio impozantnih 350 stranica inkriminirajućeg materijala, ti isti ljudi koji su ga angažirali odlučuju ne objaviti njegova saznanja i zataškati sve moguće dokaze o mitu i korupciji. Ako išta zavrjeđuje žuti karton, onda je to ovakav prekršaj!

Ubrzo postaju sve glasnija nagađanja o kršenju ljudskih prava i svih mogućih načela etike od strane izvođača radova na stadionima i popratnim objektima, gdje radnici rade maltene u robovskim uvjetima, za mizarne dnevnice i s vrlo velikom šansom od pogibelji. Ovu je opasnu igru dodatno zakomplicirala prošlotjedna odluka FIFA-e da sukladno preporukama o izbjegavanju nesnosnih vrućina u ljetnim mjesecima (oko 40°C) pomakne održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru za zimu, kada su temperature nešto podnošljivije, a finale je tako pomaknuto za 18. prosinca, tjedan dana prije Božića. Nije vam to baš štimung za nogač? FIFA-u to uopće nije briga, ali moglo bi ih biti briga za neke druge neugodne posljedice!

katar 1Prva su stavka televizijska prava, koja su prošle godine nogometnoj organizaciji donijela ukupno 43% prihoda (2,5 milijardi dolara). Kako mnoge države svijeta (poput SAD-a) u zimskim periodima već imaju određene programske sheme (primjerice, NFL sezona je tada u punom zamahu), jasno je kako je FIFA morala napraviti neke ustupke, što znači da si je opasno snizila cijenu prodaje prava za prikazivanje. To pak posljedično vodi do presedana u cjenicima pa će i za naredna natjecanja TV kuće željeti platiti manje, a zna se tko tu gubi. Ista je stvar i s kompenzacijama klubovima, kojima su u zimskim mjesecima lige itekako aktivne, a igraju se i velika natjecanja poput Lige prvaka. Kako bi neki nogometni klub pustio igrača da usred sezone ode na Svjetsko prvenstvo, potrebno je dati neku lovu, a FIFA će za ovakve situacije 2022. godine izdvojiti 209 milijuna dolara, što je ogromna razlika u usporedbi s prošlogodišnjih 70 milijuna. I opet, stvara se presedan u cjenicima, a klubovi već 2026. godine neće htjeti puštati svoje blago za manju paru. A to je samo početak! Do Svjetskog u Kataru je ostalo još dugih 7 godina i slobodno se možemo pripremiti na pakao koji čeka Seppa Blattera i ekipu (a uskoro možda i našeg Davora Šukera)…

TAGOVIFIFA katar nogomet nogometaši svjetsko nogometno prvenstvo svjetsko prvenstvo

Komentiraj