Report

Aside Banners

Frank Miller – otac superheroja

Ustoličio je Daredevila kao kul heroja, spasio Batmana od propasti, stvorio Sin Citya, nakon što je 300 poharao kino blagajne, čovjek se uhvatio filmske režije.

Piše , Objavljeno

Prvi strip objavio je prije nego li je smio piti alkohol, ustoličio je Daredevila kao kul heroja, spasio Batmana od propasti, stvorio Sin City – jedan od najnagrađivanijih stripova ikada, a nakon što je 300 poharao kino blagajne, čovjek se uhvatio filmske režije, a osim još dva nastavka Sin Cityja, snimati će Spirit gdje će polugole šetati Scarlett Johansson i Eva Mendes. Jednom rječju Frank Miller je legenda.

Frank miller

Frank miller

Frank Miller (rođen 1957. u Marylandu, SAD) tvorac nekih od najpopularnijih stripova današnjice još je kao tinejdžer postao profesionalni crtač stripova. Nakon što mu je Gold Key Comics prije 21. rođendana objavio The Twilight Zone, počeo je raditi za DC Comics i za legendarni Marvel i to za John Carter:Warlord Of Mars. Pored mnoštva stripova koje je čitao, najveći utjecaj na njega je ostavio Batman, a kasnije će se ispostaviti da će mu baš taj junak donijeti svjetsku slavu. Međutim nisu samo stripovi zaokupljali njegovu pažnju. Čitao je knjige, naročito trilere i gledao filmove, a filozofija filma će kasnije dosta utjecati na njegov izričaj i kreativnost u stripu.

Prvi zapaženi strip mu je Spectacular Spider-Man, u priči u kojoj je kombinirao dva najpoznatija junaka stripova, Spidermana i Daredevila, koji je u to vrijeme bio jedan od najlošije osmišljenih Marvelovih super junaka. Nakon velikog uspjeha stripa Miller je dobio ponudu da nastavi rad na samostalnom stripu o slijepom borcu za pravdu. Vrlo brzo ovaj strip počeo se prodavati kao lud, a Miller je postao prava zvijezda. U tom razdoblju stvorio je i jedan od svojih najomiljenijih likova, Elektru, ninja ubojicu, inspiriranu japanskim mangama.

Nakon dvadesetak objavljenih stripova, Miller se mogao okrenuti novim projektima, pa je zajedno s Claire Claremont izdao četiri stripa o Wolverinu, jednom od glavnih članova X-Men ekipe, kojeg su ljubitelji stripa, glečuda, očekali s oduševljenjem. Jednako su mu nakloni bili čitatelji i kritika, što je zacementiralo Millerov status super zvijezde.

Na Božić 1982. godine, objavio je posebno božićno izdanje Batmana za DC Comics, što je označilo početak nove epizode i još jednog super heroja koji će obilježiti njegovu karijeru. U suradnji s crtačicom Lynn Varley, osmislio je Ronina, futurističkog samuraja koji se reinkarnirao u utopijskom New Yorku. Iako je izdano samo šest brojeva, Ronin je pokazao kako su stripovi neizostavni dio pop kulture, komercijalno isplativi, a Franka ustoličio kao beskompromisnog genijalca, čiji stripovi ostavljaju bez dana.

Tijekom 1986. godine DC Comics objavljuje prvo izdanje Batman:The Dark Knight Returns, na kojemu ponovo surađuje s Varley, ali i Klausom Jansonom. Radnja stripa odvija se nakon smrti Robina, a Bruce Wayne vraća se iz mirovine kako bi se ponovo borio protiv kriminala. Iako zamišljen kao kraj priče o Batmanu, Millerov angažman udahnuo je novi život posrnulom strip junaku. Batman:The Killing Joke, poslužio je kao glavna inspiracija Burtonu kod ekranizacije, a nastavak Batman:Year One najprodavanije je izdanje DC Comicsa, koje se i nakon 20 godina još uvijek tiska.

Povremeno se vraća objavljivanju Daredevila, piše scenarije za drugi i treći film o Robocopu, razrađuje priču o Elektri (koju je ubio u jednom od nastavaka, na veliku žalost fanova), a zajedno s kolegama Marvom Wolfmanom, Alan Mooreom (o kojemu uskoro više na stranicama Idesh! Magazina) i Howardom Chaykinom, ulazi u sukob oko cenzure s vlastitim izdavačem, te odlučuju prekinuti suradnju i objavljivati za nezavisni Dark Horse Comics.

Sin City, tiskan u sedam nastavaka, jedna je od najpriznatijih i najnagrađivanijih grafičkih priča svoje generacije. Izmišljena metropola u kojoj vlada zlo, ali i sirova naglost i osjećaji, i strip u kojemu nema superjunaka. Samo grubijana, zamršenih slučajeva, pištolja, djevojaka, ljubavnika i gubitnika koji pokušavaju opstati u crnoj, tamnoj noći. I svi oni eksplodiraju na stranicama bijelo ocrtanih crteža koji su mnoge koji nikada nisu bili preveliki zaljubljenici u stripove prikovali za stolice.

Film, kojeg je Miller režirao s Robertom Rodriguezom, vjerojatno ste gledali, a bazira se na tri priče The Hard Goodbye, The Big Fat Kill i That Yellow Bastard, a ako niste nikada u rukama imali strip možemo vam reći kako je vjerno preslikan na ekran, što je brojne fanove stripa oduševilo.

Pred kraj starog milenija, Miller se odlučio posvetiti daljnjoj prošlosti i događajima koji su se desili 480. godine prije Krista. Nastaje strip pod naslovom 300 koji obrađuje čuvenu bitku kod Termopilskog klanca i borbu kralja Leonide i njegovih tri stotine spartanskih junaka protiv mnogobrojnijeg neprijatelja.

Naravno, Miller je radio crtež i priču, dok je za boju opet bila zadužena sjajna Lynn Varley. Po predlošku stripa, ponovno vrlo vijerno, snimljen a film koji je prošle godine poharao kino blagajne. U međuvremenu, Miller se izmirio s DC-em te je radio na novim nastavcima Batmana, napravio hommage Godzilli, a dok se u naša kina ne stignu novi nastavci Sin Citya, kao i Millerova filmska verzija slavnog stripa Willa Eisnera Spirit, nabavite koji od njegovih stripova, čekajte kiše jesenje i uživati će te u sumanutom, brutalnom, ali i genijalnom svijetu kojeg je uspio stvoriti Frank Miller.

.

TAGOVI300 batman film frank miller strip superheroj

Komentiraj