Report

super gej iz super okej

Aside Banners

Superjunaci su gay – ormari su prazni, zemlja je sigurna

Piše , Objavljeno

Aleksandar Veliki, Leonardo da Vinci, Oscar Wilde, Harvey Milk, George Michael, Jodie Foster, Ellen DeGeneres. Ovim gej ikonama su se pridružili i Green Lantern i neki X-Meni. Još čekamo potvrdu za Batmana i Robina. Znate li koji su vaši junaci zapravo gej?

Stripovi su odraz stvarnosti. Taj odraz ponekad kasni zbog gorkih briga o čitateljima i profitu, ali dođe vrijeme kada se promjena više ne može ignorirati. Kako društvo ide naprijed, tako i priče u stripovima postaju dublje, odnosi među likovima kompliciraniji, a društvo slojevitije. Prvo su se pojavili likovi iz nižih klasa, zatim likovi tamnijih tonova kože, a napokon je sve više likova koji ne kriju svoju seksualnu orijentaciju. Neke ekstremistički raspoložene majke i ostali dušebrižnici imaju problem s tim, ali to je stvarnost – nju ne treba skrivati.

Stripovi o slobodi u vrijeme cenzure – glupi Ameri

U stripovima bijaše pravilo broj jedan: “Sve što odstupa od hetero-nazora je loše“. Tako je Frederic Wertham, psihijatar poznat isključivo po superjunačkoj borbi protiv “nemoralnih stripova”, napisao knjigu Zavođenje nevinih u kojoj iznosi svoje teorije vezane uz skrivene seksualne poruke u stripovima. Među njegovim tezama stoji da je Wonder Woman lezbijka zbog svoje super snage i neovisnosti o muškarcima, a Batman i Robin su gej ljubavnici. Knjiga je izazvala paniku među roditeljima diljem US of A, a utjelovljeno je i tijelo nazvano Comics Code Authority koje nije odobravalo nijedan strip sa “seksualno perverznim ili abnormalnim” sadržajem.

batman i robin

Batman i Robin – Da, da, što si mu učinio?

Ta vremena su iza nas, ali je takva klima itekako utjecala na razvoj stripa. Tako se u X-Men stripovima često provlači tema manjina, a u jednom izdanju se čak i dječak-mutant ubio jer su ga vršnjaci izrugivali zbog njegovih karakteristika. Skrivena poruka? U to vrijeme
je alegorija bila sredstvo borbe protiv cenzora i ostalih dušbegova koji su istjerivali svoju pravdu.
Danas je novi dan! Ovo su junaci današnjice i sutrašnjice koji su ponosni s onim što jesu i za što se bore.

Batwoman

Batwoman

Batmane, laješ na krivo drvo. Mogao si je imati prije 50 godina

Zbog već spomenutih optužbi da su stari Bats i mlađahni Robin u romantičnoj vezi, DC je u svoj tada maleni svemir utrpao junakinju Batwoman kako bi dobili odobrenje za tiskanje – ako se Batman loži na Batwoman, ne može biti s Robinom. Vrlo jednostavno rješenje. I glupo i površno. Glupi Ameri.

Nakon te kobne 1956. godine Batwoman je bila Batmanov ljubavni interes neko vrijeme. 1964. je zamijenjena za Batgirl – nama omiljenom Barbarom Gordon, te je postala nebitna. Donedavno.

2006. godine je vraćena u DC svemir, ovaj put kao džindžer dama lezbijskih sklonosti. Žena-šišmiš je zaprosila svoju djevojku prošloga mjeseca ove godine i živi sretno zasad. Portretirana u pozitivnom svjetlu, jedno vrijeme je bila DC-ev “najveći” gej junak. Donedavno. No o DC-evim poslovima ćemo malo kasnije.

Marvel pokazuje put – Northstar, dva mlada Avengera i još jedan X-Men

Marvel je uvijek bio korak ispred konkurencije po pitanju aktualnosti. Iako je DC imao prvog otvoreno gej superjunaka imena Extrano (u prijevoda sa španjolskog “čudan” – k tome je i čarobnjak odjeven vrlo fanki), on nije imao neku izraženu važnost u svijetu stripova. No početkom devedesetih Marvel je otkrio da je njihov superjunak – Northstar zapravo homoseksualno orijentiran.

Northstar je dio X-Mena, a ujedno je i član kanadske verzije Avengersa – tima nazvanog Alpha Flight. Izdanje Alpha Flight iz 1992. godine (broj 106) u kojemu je Northstar službeno izašao iz ormara je rasprodano u samo nekoliko dana, a mediji su poludjeli za pričom. Slična situacija se dogodila sredinom prošle godine kada su kod Whoopi Goldberg u The Viewu Marvelovci najavili Northstarovo vjenčanje sa svojim afroameričkim partnerom bez ikakvih supermoći – Kyle Jinaduom. Kanađanin nije s “A-liste” superjunaka kao što su Wolverine, Batman i Spidey, ali u to vrijeme su svi mediji trčali isključivo za njegovom pričom.

northstar vjenčanje

Kežual dress code, neki u odijelima, neki u lateksu

Odluka o gay braku je došla kao posljedica ozakonjenja istospolnih brakova u državi New York, a pošto hrpa Marvelovih junaka živi baš tamo, logično je da su počeli razmišljati o ovakvom scenariju.

X-Meni su odavno označeni kao najveći autsajderi u Marvel univerzumu zbog svojih mutacija, a Northstar mora prolaziti dvostruku muku – on je autsajder među autsajderima (trostruku – ako uzmemo u obzir da je Kanađanin). Nikad nije u potpunosti razjašnjeno zašto je baš on izabran da nosi to teško breme , ali njegovo ime ima velik simbolički značaj – on pokazuje put.

Young Avengersi su tim sastavljen od niz mladih superjunaka nastao u slučaju da odrasli Osvetnici za*ebu stvar i odluče se rastati. Hulkling je momak s previše piercinga i sa shapeshifterskim sposobnostima, a u svojoj punoj snazi je najsličniji Hulku. S druge strane, Wiccan je sličan Thoru – čak je u početku ponosno nosio alias “Asgardijanac”. I njih dva se vole.

Young Avengers

Hulkling i Wiccan, sitting in a tree…

Young Avengersi (baš kao i DC-evi Teen Titansi i Young Justice) su namijenjeni tinejdžerskom tržištu pa čudi ideja da dva pripadnika tima budu homoseksualne orijentacije, k tome u vezi. Ilustratori nemaju problema s prikazivanjem intimnosti ova dva mladića. Par je izašao u javnost prilikom intervjua kod novinarke Kat Farrell koja ih je otvoreno upitala o njihovoj vezi na što je Hulkling odgovorio protupitanjem “Zašto bi se samo Northstar mogao zabavljati?

U Novim X-Menima maleni reptilski mutant imena Anole je također otvoreno gej. Pisci su mu u početku namijenili „samoubojstvo zbog neshvaćenosti“, ali su naposljetku ipak odustali od tog plana zbog straha od kontroverze i Anole je preživio te postao jedan od omiljenih likova New X-Men serijala.

DC je opako zakuhao stvari

Oke, Extrano je bio nebitan, Northstar i mladi Avengeri su malo veći deal, Batwoman je isto u toj klasi, ali što kada se jedan od najvećih junaka koji brani Zemlju od intergalaktičkih nemani deklarira kao gej? U normalnom svijetu (svijetu stripa i stvarnom svijetu) apsolutno ništa, Zemlja je i dalje sigurna zahvaljujući gej Green Lanternu, ali sve one mame ujedinjene pod imenom One Million Moms oštro protestiraju protiv kvarenja dječjih svjetonazora i sva sreća, protestiranje je jedino što mogu učiniti. Glupi Ameri.

DC je izbacio reboot svih svojih naslova pod krunom imena The New 52 – što znači da su svi dotadašnji stripovi obustavljeni/završeni i da 52 naslova kreće od broja 1. U tom svijetu, na Zemlji 2 – Alan Scott (zapravo prvi Green Lantern, prvi put objavljen davne 1940.) postaje Green Lantern u najčudnijoj origin priči dosad. Alan putuje kroz Kinu vlakom, zajedno sa svojim partnerom Samom. Alan zaprosi Sama, ali vlak je uništen i Sam umire. “Zeleni plamen” spasi Alana i obavijesti ga da je nesreću uzrokovala sila koja prijeti čitavoj Zemlji. Plamen treba neki objekt koji će Alanu pružati snagu – e pa… taj objekt je prsten kojim je Alan zaprosio Sama. Odobravanje na hrabrosti potrebnoj za pretvaranje Green Lanterna, dolje s lošim piscima.

Green Lantern gay

Green Lanternov partner Sam je pljunuti Ryan Reynolds

Green Lantern je najjači i najveći superjunak u paralelnom svemiru – na Zemlji 2 za koju su Superman, Batman i Wonder Woman dali svoje živote kako bi ju spasili. Taj svijet je ostavljen bez superjunaka sve do pojave Flasha, Hawkgirl i Green Lanterna. Veliki junak Zlatnog doba američkog stripa je pretvoren u gay ikonu i nitko mu ništa ne može.

Europa i gej superjunaci?

Europa je izvor visoke kulture, inkvizicije i dušebrižništva, a i strip kultura je na drukčijoj razini od američke, ali LGBT superjunaka ima i u europskom stripu. Najznačajniji su oni okupljeni pod imenom Spandex – britanskog autora Martina Edena. Njihov headquarters je u Brightonu, pod vodstvom su glamuroznog transvestita Libertya. Crtež nije „realan“ kao u DC i Marvel slučajevima, ali šarenilo likova uvelike doprinosi sveopćem tonu stripa. Osim Libertya, tu je i Dive (lezbijska Wonder Woman), Glitter – leti superbrzo i puca lasere, Mr. Muscles nauljenog torza i njegova sestra blizanka iznimno kreativnog imena Butch. Prema autoru – najsnažniji lik u čitavoj ekipi je Prowler. On može apsorbirati vještine i sposobnosti bilo koje gej osobe, od već spomenutih lasera pa sve do priređivanja fabulous zabava. Jedan od sporednih likova je superšpijun (koji ih je sve hvatao) – James Bend.

spandex

ekipa u duginim bojama

Strip je namijenjen svima iznad 16 godina zbog psovki i golotinje, doživio je ogroman uspjeh u Britaniji, a odnedavno je dostupan i u Americi. Nadamo se da neće doživjeti debakl tamo kao Mućke ili Alan Ford.

I Hrvatska ima LGBT superjunake

Helena Janečić je rođena 1979. godine u Osijeku, studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je diplomirala na Furman sveučilištu u Greenvilleu. Strip joj nije primarno zanimanje, ali je stvorila prvu superjunakinju koju je Hrvatska vidjela još od Matakovićeve Super Di u Smibu (svi ste išli u osnovnu školu, sigurno ste se dohvatili Smiba nekad). Riječ je o Horny Dyke.

hornydyke

Horny Dyke – Wonder Woman u akciji

Ova superjunakinja je posebna. Osim što se bori protiv kriminala, pomoći će običnim ženama u „običnim“ nevoljama – podići će kauč kako bi mogle usisati ispod njih itd. Nosi traperice i obični T-Shirt s logom „HD“, izruguje se superjunačkim stereotipima, a čak ju je Wonder Woman jednom uhvatila za grudi. Dosta nam je Puntarićevog Felixa, hoćemo Horny Dyke!

Treba poštovati, priznati i prihvatiti razlike. Sve dok su u pitanju superljudi, s plaštom ili bez plašta, svijet će biti dobro.

TAGOVIgay homoseksualci homoseksualnost strip superjunaci

Komentiraj