Report

Nećete, gamadi!

Aside Banners

Genetski modificirani komarci postaju glavno oružje protiv ovih dosadnih i opasnih kukaca

Piše , Objavljeno

Svjesni smo da je cijeli ekosustav pažljivo balansiran i da svako živo biće u njemu ima svoju ulogu, ali stvarno nas zaboli ona stvar za komarce i jednostavno želimo da ih nema!

komarciTeško je zamisliti ijedno ljudsko biće na ovoj planeti koje voli komarce (osim eventualno onih par neuračunljivih znanstvenika koji u toj gamadi vide čudo prirode), a iako je njihova uloga u ravnoteži ekosustava nedvojbeno važna, riskirali bismo i apokalipsu samo da ih se riješimo… ili ih barem svedemo na podnošljiviji broj! Upravo potonje već duži niz godina pokušava tvrtka Oxitec, specijalizirana za kontrolu i istrebljivanje insekata, čiji predstavnici vjeruju kako napokon imaju rješenje za rastuću populaciju komaraca i to bez ikakvog trovanja i zaprašivanja koje može štetiti ljudima.

Oni naime već neko vrijeme provode eksperimente s genetski modificiranim komarcima, u čija je tijela umjetnim putem utisnut gen koji spriječava njihove potomke da dosegnu spolnu zrelost i razmnožavaju se. Za sada se uglavnom radi s uzorcima vrste Aedis aegypti (insekt koji dobro uspijeva u urbanim područjima i vrlo je otporan na insekticide) koji su pušteni na područjima Paname, Brazila, Malezije i Kajmanskog otočja gdje su se parili s “divljim” pripadnicima svoje vrste te kroz samo jednu generaciju stvorili kritičnu masu neplodnih potomaka čime se ukupni broj komaraca smanji za čak 90%!

komarac

Ovo su fantastični rezultati, pa će Oxitec uskoro početi eksperimente i na tlu SAD-a, a tko zna… možda kroz par godina njihova metoda postane općeprihvaćen način iskorijenjivanja tih dosadnih kukaca. Teoretičari urote već sada tvrde kako se radi o nekakvom dijaboličnom planu za kontrolu populacije ili trovanja ljudi (kao i praktički sve novo što se izmisli), ali treba podsjetiti kako su komarci glavni prijenosnik zaraznih bolesti na svijetu i svakako ih treba nekako zaustaviti, a brojke od 50-100 milijuna zaraza dengu groznicom i stotine milijuna novih slučajeva malarije svakako potvrđuju te tvrdnje. A čak i kada ne prenose bolesti, ubitačno su dosadni i ne bismo pustili suzu da se jednog dana probudimo i da ih više nema. Nadamo se samo kako majka priroda i evolucija neće smisliti neki daleko gori način da to spriječe…

TAGOVIbolest genetski modificirano GMO insekti komarci kukci virus zaraza

Komentiraj