Report

Aside Banners

Glup si? Okrivi Internet!

Ako si glup to definitvno nije zbog Googlea. Ali fakat. Ulazimo li doba kada znamo ponešto o svačemu i praktički ništa o nečemu?

Piše , Objavljeno

Intelektualne dobrobiti digitalnog doba – egzistencija tražilica i tone informacija na par klikova odaljenosti mnogima je, prema vlastitom priznanju, unijelo dašak inteligencije u svakodnevicu. Troje od četvero ljudi preko bare smatra da ih je internet učinio pametnijim.
Sad, s obzirom na geografske koordinate izjava ne čudi jerbo ako su u nečemu Ameri uskraćeni, to je baratanje elementarnim činjenicama, stvar u kojemu će net odraditi izuzetnu edukativnu ulogu. No, ima nešto dublji problem o kojem se prošle godine raspisao tehno guru Nicholas Carr, a koji ukratko zbori da je koncentracija ljudske rase drastično smanjena i tip informacija kojima net barata dugoročno ubija mentalne kapacitete.

Za 76 posto Amera koji osjećaju da im je škvadra iz Silicijske doline digla IQ citati poput ovog su savršeno besmisleni:’Čitanje tiskanih stranca jedne za drugom nema samo vrijednost u tome što stječemo nova znanja već i u intelektualnim vibracijama potiču… U tihom prostoru koji se otvara dugotrajnim, koncentriranim čitanjem ili nekim drugim oblikom kontemplacije, stvaramo svoje asocijacije, zaključke i analogije i hranimo vlastite ideje’, pisao je Carr lani.

Multitasking i preletavanje stranica, pabirčenje po nadnaslovima ili klizanje po linkovima teško da će, iz vlastitog iskustva, ikada proizvesti neki solidni komad svijesti, spoznaje ili korpusa znanja koje će vas trajno obilježiti. A kamoli dovesti do sulude pomisli koju dijeli prekomorska većina nenadano opamećena netom da će do 2020. inteligencija humanoidnih dvopapkara biti trajno poboljšana konstantnom upotrebom kažiprsta i srednjaka.

Srednjoškolci skidaju lektiru s neta, studenti diplomske radove. Web ih ziher nije načitao ali im je možda digao ocjenu ili poklonio titulu. Gomila spoznaja stoji porazbacana po web adresama, no konzumiraju se iz trenutne koristi i s minimumom znatiželje. Možda je stvarno problem forme – net je previše simultan, raznorodan i interaktivan da bi dozvolio bilo kakvo kontempliranje osim, dakako, kontempliranja vlastitog displaya.

Kad smo već kod online edukacije i intelektualnog uzdizanja, biti će zanimljivo pratiti koliko će se uspješno probiti novi trend e-book čitača, točnije hoće li pridobiti srca i oči knjiških moljaca. Pratimo propast CDa otkad su ih zamijenile mp3ce, ali pdf, epub, pdb ili što već malo će teže zamijeniti knjigu. Za razliku od glazbe, knjiga je puno povezanija sa svojom materijalnom podlogom. Miris papira, listanje, šaranje, sklapanje, rasklapanje…ima tu previše gurmanskih detalja. Mislim da će se taj fetiš teško dati u ralje digitaliji.

TAGOVIgoogle inteligencija internet iq

Komentiraj