Report

Genijalci na djelu

Aside Banners

Glupost nema granice: Američki turisti ulovljeni kako rezbare inicijale na rimski Koloseum

Piše , Objavljeno

Iako je jedna od najvećih rimskih znamenitosti preživjela dvije tisuće godina, glave bi je mogli doći turisti čija je bezobzirnost i glupost ponekad gotovo nevjerojatna.

inicijaliAustralci, Brazilci, Kanađani i jedan posebno lumeni Rus prošle su godine ulovljeni i kažnjeni zbog pokušaja rezbarenja znakova na zidove rimskog Koloseuma, jedne od najznačajnijih i najpoznatijih turističkih znamenitosti glavnog grada Italije, a spomenuti si je Rus tom prilikom uistinu dao oduška i potegnuo slova od finih 25 centimetara. Posebno je zanimljivo spomenuti kako ovaj tip nije bio neki klinac, već majmun od 42 godine, tako da je nedavni incident možda najstrašnije što dvije tisuće godina stara antička grdosija mora podnositi.

Ipak, dvije su kalifornijske turistkinje odlučile kako Koloseum treba još malo urediti pa su na njegove zidine urezali oko osam centimetara dugačke inicijale svojih imena, “J” i “N“. Njihova dob (imaju 21 i 25 godina) nikako ne može biti opravdanje za počinjen kulturocid, pogotovo kada se zna da su se namjerno odvojile od svoje grupe i planski krenule realizirati svoje nakaradno zlodjelo. Nije ih smelo niti što na doslovno svaka tri metra stoji natpis na svim glavnim svjetskim jezicima kako je bilo kakvo oštećivanje zidova strogo zabranjeno jer hej… Amerika, wuhuuuu!

koloseum

Olakotna im okolnost može biti eventualno što dio zida po kojem su šarale nije dio originalnog Koloseuma već restauracija iz 18. stoljeća, ali i to se smatra antiknim. Cure vrlo vjerojatno očekuje neka vrsta opomene i novčane kazne, a ovaj incident još jednom jasno ilustrira potrebu da se lokacije od iznimne povijesne važnosti na bilo koji način zaštite od propadanja i vandala. Koloseum i rimski Forum godišnje posjeti oko 6 milijuna turista, a osiguranje je gotovo nikakvo. S druge strane, neke totalno nebitne lokacije i šugave političare čuvaju prave male vojske. Al’ kad je to kultura bila prioritet…

TAGOVIarheologija glupost koloseum kultura ljudska glupost povijest rezbariti inicijale rim

Komentiraj