Report

Aside Banners

Golden Gate Bridge

On je jedan od najpoznatijih i najkarizmatičnijih mostova na svijetu. Upoznajte ga malo detaljnije...

Piše , Objavljeno

Golden Gate most

Golden Gate most

Uz Golden Gate Bridge veže se toliko podataka i raznih priča da bi nam trebalo nekoliko stranica da ga obradimo, a vama pak nekoliko sati da to sve na kraju i pročitate. Stoga se pred vama nalazi suma sumarum svega što trebate znati o jednom od najpoznatijih simbola SAD-a (zlu ne trebalo na mađarskom se kaže “Amerikai Egyesült Államok”) i jednom od najkarizmatičnijih i naljepših mostova na svijetu.

Lokacija

lokacija mosta

lokacija mosta

Viseći Golden Gate most nalazi se na zapadnoj obali SAD-a, u četvrtom po broju stanovnika gradu Kalifornije, odnosno četrnaestom u Americi, San Franciscu. Grad sa 765 tisuća stanovnika okružen je Tihim oceanom na zapadu, zaljevom San Francisco na istoku i preko sto metara dubokim Golden Gate tjesnacem na sjeveru. Upravo preko tog tjesnaca proteže se ovaj legendarni Golijat koji spaja San Francisco s okrugom Marin preko puta. Golden Gate Bridge je i dio autoceste zvane U.S. Route 101 koja se proteže Kalifornijom od sjevera do juga, te autoceste State Route 1 koja se proteže po zapadnoj obali.

Razlog izgradnje

Razlog izgradnje mosta ležao je u boljoj povezanosti sa spomenutim okrugom, te u bržem opsluživanju i razvoju grada koji je u to vrijeme bio ispod nacionalnog prosjeka. Do trenutka izgradnje mosta, San Francisco je bio najveći grad koji se i dalje služio trajketima i brodovima kao sredstvima za povezivanje. Shodno tome, trajektne linije koje su na području zaljeva San Francisco otvorene 1820. godine bile su visoko profitabilne i ubirale su veliku pinku. Zeznuta stvar bila su putovanja okolo naokolo kako bi se zaobišao opasan tjesnac kroz koji je zabilježeno najbrže strujanje vode brzinom od dva metra u sekundi, što je značilo da u šest sati kroz tjesnac proteče dvije milijarde kubičnih metara Tiho-oceanske vodurine.

Izgradnja

Izgradnja mosta bio je logičan izbor, no nije sve išlo glatko. Čak su i tadašnji stručnjaci mislili da je nemoguće izgraditi most preko dva kilometra širokog tjesnaca koji bi izdržao jake struje i nalete vjetra brzinama od 100 kilometara na sat koji su tamo stalna pojava. Svi stručnajci smatrali su da bi zbog magle i vjetra nemoguć bio i sam proces izgradnje.
Prva konkretna ideja o izgradnji mosta pojavila se 1916. a troškovi su se procjenjivali na oko 100 tadašnjih milijuna dolara. Za to vrijeme abnormalna i neprihvatljiva cifra morala je nekako biti srezana pa je vrući krumpiri bačen u ruke inženjera.

Joseph Strauss

Joseph Strauss

Jedini koji je znao kako se nositi sa time bio je Joseph Strauss, ambiciozni inženjer i pjesnik koji je do tog trenutka već imao neke uspjehe iza sebe, željeznicu dugu 89 kilometara i oko 400 projektiranih manjih mostova. On je cijenu srušio na “samo” 30.1 milijun dolara, ali most je na kraju sagrađen s 1,3 milijuna dolara viška. Kao nagradu, jedan miljun otišao je Josephu Straussu osobno, a dobio je i doživotno besplatnu mostarinu.

Nakon desetljeća neprihvaćenih nacrta, pregovaranja s trajektnim magnatima i uz veliku suradnju automobilske industrije, 1924. Strauss napokon dobiva odobrenje i rukovodeće mjesto pri izgradnji mosta koja je započela devet godina kasnije. Obzirom na slabo poznavanje žičanih ovješenja, Strauss je za to imao desnu ruku, arhitekta Irvinga Morrowa koji je uz to odabrao i takozvanu “International Orange” boju mosta. Leon Moisseiff je zaslužan za ideju fleksibilne ceste koja će se njihati na vjetru, a isti taj Moisseiff napravio je gadnu pogrešku pri dizajniranju mosta Tacoma Narrows tako što je projektirao pretanak sloj asfalta. Vjerojatno svi znate poznatu snimku mosta koji opasno vijuga na vjetru i na kraju i puca. To je taj. Još jedan ključan igrač pri izgradnji Golden Gatea je i Charles Alton Ellis.

Trivija i statistika

Izrazita želja za samopromocijom bila je najveća packa na imidžu glavnog inženjera Josepha Straussa koji nikada nije isticao niti hvalio ljude koji su mu pomogli pri izgradnji Golden Gate mosta, nego su mu usta bila puna samog sebe. Uz most se nalazi i spomenik njemu u čast.

Otvorenje mosta krajem ožujka 1937. i slavlje zbog postignutog trajalo je tjedan dana, a most je u naletu prešlo dvjesto tisuća ljudi. Nakon veselice predsjednik Roosevelt je drito iz Washingtona dao zeleno svijetlo za otvaranje mosta njegovoj pravoj namjeni.
Most je za svog vijeka zatvaran samo tri puta. Na mostu se nalazi točno 1,200,000 zakovica. Pri izgradnji mosta poginulo je jedanaestero radnika, a danas se svakih 15 dana sa njega baci i utopi jedna osoba. Sve skupa, oko 1500 ljudi do sada je počinilo samoubojstvo skočivši s ovog mosta, a prvi je samoubojica “otvorio sezonu” samo nekoliko dana nakon otvaranja.

Fantastično osmišljen raspored prometanja po šest traka donosi i neka iznenađenja. Određenim danima prema gradu vode četiri trake i obrnuto, a kod staza za pješake i bicikliste također postoji sličan raspored.
Golden Gate Bridge dug je 2770, širok 27 a visok 227 metara. Od razine vode je udaljen 67 metara a razmak između dva nosača je 1280 metara. Most je svojevremeno bio rekorder a danas je deveti po dužini između dvaju nosača, odnosno drugi u Americi u klasi visećih mostova. Dva velika i masivna kabla sadrže oko 130 tisuća kilometara čelične žice što je trostruki opseg zemlje. Dnevni promet preko njega je više od sto tisuća vozila. Mostarina se plaća dva i pol dolara po osovini. Znači za auto iznosi pet, a za kamion sa tri osovine sedam ipo’. Za pješake i bicikliste je besplatno.

TAGOVIgolden gate bridge most san francisco usa zanimljivosti

Komentiraj