Report

A na Balkanu vlada....

Banner300

Google otkriva koja su najfotografiranija mjesta na svijetu, i hrvatske atrakcije su visoko

Piše , Objavljeno

I dok je rezultat za najfotografiranije mjesto na svijetu prilično očekivan, podaci za našu regiju otkrivaju neke jako zanimljive kandidate.

Sightsmap

Od Googlea smo već navikli da nas svako malo razveseli nekom zanimljivom trivijalnošću, pa nam tako kao svoj najnoviji projekt donose vrlo znakovitu toplinsku kartu najfotografiranijih mjesta i gradova na svijetu. Nazvan Sightsmap, ovaj je prikaz nastao skupljanjem geolokacijskih podataka korisnika koji su svoje fotke postavili na Google Maps Panoramio, a sam je program svakoj od slika dodijelio pripadajuću lokaciju na Google Maps i Google Earth servisima. Osim što nudi već spomenutu toplinsku kartu, Sightsmap korisniku daje mogućnost planiranja ruta putovanja, kako slučajno ne biste fulali neko od mjesta s vrha liste.

Prilično se očekivano kao njen vladar pokazao New York, uz Buenos Aires (na devetom mjestu) jedini grad u prvih 10 koji se ne nalazi u Europi. Tako drugo mjesto drži Rim, treća je Barcelona, a slijede ih Pariz, Istanbul, Venecija, Monte Carlo i tako dalje. Jasno je da se radi o turistički iznimno atraktivnim gradovima, koji godišnje privlače milijune gostiju i izvrsna su kulisa za hrpu fotografija, kako bi se Brian iz Bostona ili Hanako iz Osake imali čime pohvaliti svojim ljubomornim prijateljima.

rovinjKoje je najfotografiranije mjesto u našoj široj regiji? S obzirom da ovo područje ima neke prilično jake adute, pomalo je neobično da prvo mjesto ne zauzimaju, primjerice, Dubrovnik ili Plitvička jezera, nego Rovinj, koji u svijetu drži respektabilnu 59. poziciju. U stopu ga slijede Split i Zadar, a između Dubrovnika na petom i Plitvičkih jezera na šestom mjestu uspio se ugurati glavni grad Srbije, Beograd. Mostar je sedmi, Bled osmi, beli Zagreb grad tek deveti, a prvu desetku zaključuje Budva. Nije potrebna neka dublja analiza da se izvede zaključak kako su najveći mamac za fotografe primorske turističke meke, a nadamo se da ćemo kroz par godina moći konkurirati i ‘nedodirljivima’ na vrhu.

Inače, i Instagram je nedavno objavio svoju listu najfotografiranijih (i najtagiranijih) gradova svijeta, koja se poprilično razlikuje od ove Googleove. Tako je na prvom mjestu ponovno New York, ali ga slijede Bangkok, Los Angles, London, Sao Paulo, Moskva, Rio de Janeiro, San Diego, Las Vegas i San Francisco. Možemo li iz ovoga zaključiti koja se nacija najviše koristi tim servisom?

TAGOVIbalkan google google maps Hrvatska najfotografiraniji gradovi sightsmap toplinska karta

Komentiraj