Report

Aside Banners

Google fotka, škvadra bijesni

Googleov autić fotka ulice za svoj Street View što u svijetu izaziva bijes. Osjećaj privatnosti se prešaltao iz stana na cestu

Piše , Objavljeno

googleovo svevideće vozilo

googleovo svevideće vozilo

Nije zahvalno biti Google u zapadnoj Europi ovih dana. A još manje vozač koji im fotka ulice za Street View. Ljudi su se počeli sveudilj pjeniti kako im tjelesa zamućenih faca tu i tamo završe u nekom kutku famoznog zemljopisnog softvera, bug fucking deal, no prigovor o kršenju privatnosti se sada proširio i na ideju ulice. Počelo je sa stanovnicima mjestašca Buckinghamshire u Velikoj Britaniji koji po najavi da će stići Googleovo vozilo pofotkati ulice napravili živi kordon na ulazu u selo i poslali šofera i njegovu aparaturu pravac doma. Kao, slikanje fasada je zadiranje u privatnost. Ambiciozniji građani su opsjeli telefone tamošnjih agencija za zaštitu privatnosti u želji da se ukine revolucionarni Googleov servis.

Nije da će ga ukinuti, ali EU administracija je odlučila zagorčati život američkom softverskom geniju. Prvo, Googlevi automobili s kamerama više ne smiju slikati ni vaš kontejner za smeće a da prije toga čitavom susjedstvu ne najave dolazak. Valjda da se ekipa stigne ušminkati, napravit si frizure, pokositi travu i poravnati živicu. Ipak cijeli svijet zanima kako izgleda treća kuća u drugoj ulici lijevo u jednom Bukinghamshireu, a pogotovo njezini žitelji. No ne samo da će morati najaviti dolazak i na taj način vrlo vjerojatno izazvati novu seljačku bunu lokalaca koji briju da ih gleda čitava CIA, NASA i MI6 zajedno, nego će Google po europskim regulama odsada smjeti čuvati Street View fotke samo 6 mjeseci. Do sada je rok bio godinu dana.

Okidač EU reakcije bila je Grčka koja je totalno zabranila slikanje ulica za Google Earth dokle god se ne nađe rješenje koje garantira veći stupanj privatnosti. Ipak smo se na Street Viewu nagledali perverzija poput ekipe sa vrećicama iz dućana, za vrijeme prelaska preko zebre ili dok šeću klince. Toga nema ni u De Sadeovim snovima o 40 dana Sodome i Gomore. U Njemačkoj je pak na snazi zakon da sve sličke za koje stigne pritužba o povredi privatnosti moraju biti uklonjene, bez obzira na činjenicu da su sva lica i registarske tablice zamućeni.

gnjevni gnjurci

gnjevni gnjurci

Da paranoja na temu zaštite privatnosti ponekad dolazi u formi maski, dihalica i peraja demonstrirali su Bergenu u Norveškoj gdje su Googleov auto dočekala dva frajera od glave do pete odjevena u ronilačka odijela te ga naganjali sa ostima. Vjerojatno s porukom da nitko neće dirati u intimu njihovih lososa.

Zanimljiva je ideja o kršenju privatnosti stvari koje su vidljive golim okom svakom prolazniku. Ono što bi vidjeli da se šećete ulicom u 3D-u je x puta ‘privatnije’ od sličke Street Viewa jerbo stvari su jasne, a možete se i okrenuti za njima ukoliko stvarno dobro izgledaju. Na domaćem terenu možemo još uvijek biti na miru. Apsolutno nikog ne zanima na hrvatska ulična intima.

TAGOVIgoogle maps privatnost street view web

Komentiraj