Report

Gdje si, Voyageru, prijatelju stari?

Aside Banners

Ova grafika će vam pokazati kako se daleko u svemiru nalazi Voyager 1

Piše , Objavljeno

Voyager 1 je ovih dana i službeno izašao iz Sunčevog sustava, a korisna će NASA-ina grafika pokazati gdje se otprilike nalazi u odnosu na naš planet, Sunce i drugu najbližu zvijezdu.

Već smo se jednom pozdravili sa sondom Voyager 1, ali sada je i službeno: ovaj je 36-godišnji komad metala prvi objekt izrađen ljudskom rukom koji je napustio naš Sunčev sustav. Njegova trenutačna pozicija je ‘negdje u međuzvjezdanom prostoru’, a kako to otprilike izgleda, pomogla nam je predočiti nova NASA-ina karta.

voyager 1

Ono što vidimo jest Sunčev sustav sa svim planetima (Pluton još uvijek uzaludno čeka da ga vrate u igru), međuzvjezdani svemir, Oortov oblak i najbližu nam zvijezdu, Alpha Centauri. Kako su udaljenosti ogromne i ovakvu bi kartu bilo nemoguće napraviti u točnom umanjenom mjerilu (Zemlja bi vjerojatno bila točkica na jednoj strani, a Alpha Centauri točkica na drugoj strani 10-metarskog platna), stručnjaci su upotrijebili logaritamsku skalu. Kao osnovna mjera koristi se ‘astronomska jedinica’ (AU), koja označava prosječnu udaljenost Zemlje i Sunca (150 milijuna kilometara). Svaka sljedeća točka predstavlja 10 puta veću udaljenost od osnovne, tako da je zadnja točka, zvijezda AC +79 nekih milijun puta udaljenija od Zemlje, nego Zemlja od Sunca.

voyager 1

A gdje je tu onda naš Voyager? Ako uzmemo da je Neptun, kao najudaljeniji planet našeg sustava, na nekih 30 AU, sonda se trenutno nalazi na 125 AU, što odgovora solidnih 18,7 milijardi kilometara. Za otprilike 300 godina trebala bi stići do Oortovog oblaka, a kroz njega će prolaziti 30 tisuća godina. Ako pak poživi još 40 tisuća godina, biti će bliža Alpha Centauriju nego našoj Zemlji, a onda… samo je nebo granica!

TAGOVIastronomija Axe svemir nasa Sunčev sustav svemir Voyager 1

Komentiraj