Report

Gvatemalska pijana alka

Aside Banners

Gvatemalske pijane konjske utrke su najgluplji i najbolji sport na svijetu

Piše , Objavljeno

Mi se ponosimo svojom alkom i gađanjem rupice kopljem, dok se u Gvatemali ponose svojim alkoholom i pokušajima da ostanu na konju dovoljno dugo da završe utrku. Pa si vi mislite što je bolje…

utrke 1Ne znamo kakva je to točno tradicija i zašto se uopće slavi, ali u Gvatemali tvrde kako tradicija pijanih konjskih utrka seže još u davna doba njihovih majanskih predaka, kada su se muškarci, kao i danas, oblokavali abnormalnim količinama alkohola, sjedali na svoje (trijezne) konje i onda se utrkivali na oduševljenje i odobravanje okupljenog mnoštva. Eto, tako su se ljudi očigledno zabavljali prije dolaska interneta.

Injured or drunken rider, Todos Santos horse race and indigenous Mayan festival,  All Saints day and the Day of the Dead  celebrations,  Huehuetenango, West Highlands, Cuchamatanes, Guatemala utrka utrke 3

Tradicija pijanih konjskih utrka raširena je cijelom državom, a gotovo svako naselje ima svoju feštu. Osim samih natjecatelja, veliku ulogu igra i ostalo stanovništvo, koje se odijeva u posebne nošnje sastavljene od crveno-bijelih hlača i plave i ljubičaste košulje, a na glavu stavljaju pletene šešire s plavom tkaninom. Utrke se odvijaju cijeli dan, a jahači su naravno sve pijaniji i nakon nekog vremena postaje problem uopće startati, a kamoli proći kroz cilj. Neki od njih su toliko uništeni da im njihovi “prijatelji” moraju vezati ruke za sedla kako bi uopće mogli sjediti na konjima!

Drunken Horse Racing – video:

Naravno, u takvom će stanju mnogi od njih vrlo brzo završiti u prašini, ali za čudo ih dosta uspije završiti utrku. Oni najjači pak to čine s bocom alkohola u ruci, tek toliko, da se vidi tko je gazda, ali druga je strana medalje i poprilično velika mogućnost pogibelje, kako konja, tako i jahača. Ipak, slava je važnija od straha za vlastiti život, a tko bi mogao odbiti ovakvo stavljanje glave u torbu kada znaš da je glavna nagrada titula El Capitan i jedna živa kokoš. Eeeee, kokoš!

TAGOVIalkohol gvatemala konj maje pijan pijane konjske trke tradicija

Komentiraj