Report

Ima ih k'o mrava

Aside Banners

Hipnotizirajuća karta ruta svih teretnih brodova pokazuje u kakvom svijetu živimo

Nije baš da previše razmišljamo o tome koliko brodova i kako svakodnevno prevoze robu, ali ova karta to itekako dobro prikazuje.

Piše , Objavljeno

Vrlo je velika vjerojatnost kako je stol za kojim sjedite, računalo ili smartphone na kojem ovo čitate i odjeća koju pritom nosite u nekom trenutku između začetka svog života i svog konačnog odredišta završila na teretnom brodu iz neke tamo azijske, sjevernoameričke ili afričke luke. Ne razmišljamo puno o tome, ali većina svjetskog prijevoza tereta se odvija upravo brodovima, a kako bi potrebe milijardi ljudi diljem svijeta bile zadovoljene, za to je potrebna uistinu ogromna flota brodova koji svakodnevno plove morima i oceanima cijele naše planete. Ekipa sa stranice ShipMap je stoga stvorila vrlo zanimljivu aktivnu mapu svih brodova i ruta (na žalost, samo za 2012. godinu) koja malo pobliže pokazuje o kakvoj se masovnoj migraciji radi!

Zanimljivo je vidjeti koje su glavne trgovinske rute, a jasno je kako se najviše prometa odvija uz obale Europe, istočnog dijela azijskog kontinenta i istočnog dijela sjevernoameričkog kontinenta, koji su ujedno i centri svjetske trgovine i područja s najvećim svjetskim lukama spremnim da dnevno iskrcaju i nakrcaju na stotine ovakvih prekooceanskih grdosija. Sve to ima i svoju malo mračniju stranu, a ona se pokazuje kroz brojke ispušnih plinova koji se troše na pokretanje moćnih teretnih brodova, pa tako ova karta služi i kao pokazatelj da naš komfor i navike ipak dolaze s cijenom koju ćemo kad-tad morati platiti!

TAGOVIbrod interaktivna karta karta prijevoz shipmap teretni brod trgovina

Komentiraj