Report

Prava junakinja!

Aside Banners

Hrabra žena sama stala na put stotinama nabrijanih neonacista i postala simbol otpora mržnji

Piše , Objavljeno

Umjesto da u 21. stoljeću živimo u svijetu punom mira i ljubavi, izgleda kako mržnje i patnje ima više nego ikada prije. Vrijeme je stoga da se među nama izdvoje neki novi junaci!

Svaki je novi dan nova prilika da učinimo nešto dobro za sebe i ljude koji nas okružuju, a većinu tih dana propustimo učiniti išta. No 42-godišnja Šveđanka Tess Asplund je 1. svibnja odlučila kako neće šutjeti i trpiti nepravdu već će ustati i na svom primjeru pokazati svijetu kako se bori za svoja prava i prava onih kojima se prijeti oduzimanjem istih. Hrabro je sama stala pred grupu od nekoliko stotina marširajućih neonacista (službeno pripadnici ultradesnih stranaka okupljeni u pokretu Nordijski pokret otpora, od milja zvani neonacisti), visoko podigla svoju desnu ruku i bez riječi rekla: “Dosta!

Sve je to u švedskom Borlängeu fotićem uhvatio fotograf David Lagerlof, a njegova je fotka u roku od jednog dana postala hit, zahvaljujući velikim dijelom i poticanju te dijeljenju nekih imena poput J.K. Rowling. Asplund nije bila niti svjesna da ju netko fotografira, a kamoli da je postala slavna, ali ova se simpatična Afro-Šveđanka (tako se identificira) dobro snašla pod svjetlima reflektora. Neki ju već sada uspoređuju sa gospođom sa slavne fotke iz 1985. godine, koja torbicom po glavi hrabro udara jednog skinheada.

mržnja 1

Bio je to impuls. Bila sam toliko ljuta. Jednostavno sam izašla na ulicu. Mislila sam si: “Dovraga, nikako, ne mogu marširati ovdje!” Pucao me adrenalin. Niti jedan nacist neće marširati ovdje, to nije u redu. Oni šire mržnju. Žele područja samo za bijelce. Ako preuzmu vlast, izbaciti će i mene i moju obitelj iz zemlje. Učinila sam to što sam učinila jer sam bila toliko ljuta.

Tim je riječima naime Asplund opisala svoj neopisivi poriv da bez imalo straha stane pred grupu ljudi koji su je mogli ozbiljno ozlijediti. Na njezinu, ali i žalost svih nas, zakoni u nekim zemljama dopuštaju ovakva okupljanja, čak i ako su poruke koje se šalju poruke mržnje, nasilja i rasizma. Štoviše, s pojačanim imigracijskim valom u proteklih godina, broj članova ovakvih grupa i njihovi mitinzi svakodnevno rastu, pogotovo u državama koje su česta meta imigranata, a slijede li nam novi rasni ratovi i tko će biti junaci koji će utišati mržnju, vjerojatno ćemo gledati u vijestima narednih par godina…

TAGOVIčast hit hrabrost mržnja neonacisti otpor rasizam švedska Tess Asplund viralno

Komentiraj