Report

Medvjed se budi

Aside Banners

Hrvatski bolid Arctos uskoro će na staze Formula Studenta

Piše , Objavljeno

Nakon tisuća i tisuća sati projektiranja i konstruiranja najsavršenijeg bolida koji je izašao iz njihove malene garaže, studenti FSB-a su napokon spremni javnosti predstaviti svoju novu zvjerku.

formula student

Nedavno smo vas ukratko upoznali s konceptom Formula Student natjecanja, tako da, ako ste u međuvremenu zaboravili ili slučajno previdjeli taj članak, opraštamo i čekamo par minuta dok ne ispravite grešku. Sada, kada znate otprilike zašto, gdje, kako i tko se natječe u ovom neobičnom natjecanju, vrijeme je da malo pobliže upoznamo jednu od naših najsjajnijih inženjerskih zvijezda, FSB Racing Team i njihov ovogodišnji bolid.

FSB Racing Team čini 25 studenata i studentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji su proteklu godinu proveli osmišljavajući, projektirajući, računajući i na kraju konstruirajući Arctosa (od milja zvanog Mrki Međed), gotovo pola milijuna kuna vrijedan bolid za ovogodišnju sezonu, koji će se već ovoga ljeta okušati na užarenim stazama Njemačke i Mađarske. Osim samog vozila, studenti su se morali pozabaviti i izradom kompletnog poslovnog plana i napraviti cost report, a cijeli će svoj projekt trebati i opravdati pred grupom međunarodnih sudaca.

formula studentBome, ne bismo se žalili da i mi imamo jednog ovakvog medu u garaži…

Kako sami kažu, s ovakvim projektima je uvijek gusto, a posao još nije potpuno gotov (pitamo se sizifovski, da li je ikada gotov?!). Ipak, za svega par dana, točnije u petak, 10. svibnja, Arctos će prožmiriti iz garaže, ugledati svjetlost dana i javno se pokazati svim zaljubljenicima u oktan, ali i vjernim pratiteljima i obožavateljima (nadamo se, zbog morala ekipe, da postoje i formula student groupies koje znaju ‘proslaviti’ sa svojim idolima). Predstavljanje će se održati u dvorani A Fakulteta strojarstva i brodogradnje s početkom točno u podne, a osim samog bolida, gosti će moći upoznati Rossa Brawna, Sebastiana Vettela, Fernanda Alonsa i druge formulaše, ili barem njihove hrvatske verzije.

Za kraj smo ostavili malo inženjersko-mehaničkih podataka o Mrkom Međedu, pa da vidimo kako to ova mašina ‘diše’:

• Cijevna šasija 25CrMo4, dvostruka poprečna ramena ovjesa
• Oklop od ugljičnih vlakana
• Motor HONDA CBR 600 RR, restriktor usisa 20 mm, elektronsko ubrizgavanje goriva
• ECU VEMS upravljačka elektronika rada motora
• Mjenjač sekvencijalni, 6 brzina, mehatroničko upravljan
• Masa oko 230 kg
• Dimenzije: d x š x v – 2700 mm x 1450 mm x 1150 mm
• Međusosovinski razmak 1600 mm
• Akceleracija 0-100 km/h – 3,4 s
• Najveća brzina 160 km/h

Kao veliki poznavatelji motora, šasija i mjenjača, možemo samo reći da Hondina CBR-ka, 3,4 sekunde do stotke i oklop od ugljičnih vlakana ne da garantiraju pobjedu, nego uopće nije potrebno da se FSB-ovci natječu. Dovoljno im je samo doći na dodjelu nagrada!

formula studentInženjerska posla, ostavljamo to profićima…

No šalu na stranu, ekipa je uložila tisuće i tisuće sati truda i rada, a konačni rezultat je fenomenalan bolid koji je itekako konkurentan. Svi koji su u mogućnosti i koje zanima kako rade mlade hrvatske inženjerske snage, neka se nacrtaju u petak na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, točno u podne u dvorani A na predstavljanju i uživo vide Međeda i njegove tvorce. Oni sami kažu: “Nismo kauboji, ali biti će vatreno!”

TAGOVIarctos automobili formula FSB student

Komentiraj