Report

Aside Banners

I to je hrana – neobična jela

Okorjeli sladokusci i hard core gurmani, navalite na ovaj meni da vidimo jeste li dorasli titulama. Redakcija Idesh! magazina pala je na prvom odlomku.

Piše , Objavljeno

Kada smo doznali kakvi se sve specijaliteti pripremaju diljem svijeta objeručke smo prihvatili kelj i poriluk kao naše saveznike. Poruka svim mamama, pokažite djeci ovaj tekst pa im zelenjavu nećete morati lopatom nabijati u probavni trakt, teći će sama ko’ od šale.

Balut – Jugoistočna Azija

Slatki mali zalogajčić!

Slatki mali zalogajčić!

Balut je prokuhano, oplođeno pačje ili kokošje jaje sa skoro potpuno razvijenim embrijem. Osim što je bogato proteinima, Filipinci, Kambodžani i Vijetnamci vjeruju da je odličan afrodizijak.

Filipinci ga jedu nakon sedamnaest dana, dok još nema ni perje ni kljun, a Vijetnamci se strpe dvadesetak dana, kada embrio dobije sva obilježja malog pačića ili pilića, kojem fali još koji dan da se sam izlegne.

Jede se sve, a za potpun užitak dodaje se sol, čili ili ocat dok se najčešće konzumira uz pivo. Iako se uglavnom mogao naći kod uličnih prodavača, danas je u ponudi skupih restorana. Kvak, mama ja bi ipak kelja!

Haggis – Škotska

Recept za ovo tradicionalno škotsko jelo sličan je onom za dobar stari parizer a kaže:”Smelji što ti padne pod ruku i zamotaj to u…opet što ti padne pod ruku”. U želudac željene životinje stavljaju se ovčje ili svinjske iznutrice (srce, jetra, pluća), luk, zobena kaša, bubrežni loj, razni začini i sol.

Tako napunjen, želudac se kuha sat vremena. Uz njega obično pašu cikla, pire krumpir i čašica škotskog viskija.

Iako je haggis navodno vrlo ukusno jelo, bojimo se da ova čašica viskija ima istu namjenu kao i voda u WC školjci. Zbog popularnosti haggis prodaju i u fast food restoranima gdje ga ne kuhaju nego prže.

Štakori – Kambodža

Dok su za moderan svijet oni simboli boleštine, u Kambodži ih vole baciti na roštilj. Uloviti ih nije nimalo teško. Pričekate manju poplavu i nakon nje na polju ostaje na desetine utopljenih štakorčina. Problem ih je jedino nositi jer su zbog pretjeranog prežderavanja na bogatim poljima puno deblji i teži od onih koje mi poznajemo.

Nakon sasvim uobičajenog peckanja na roštilju spremni su za jelo i navodno imaju okus poput piletine. Ukusni su i ne treba ih uspoređivati s prljavim i bolesnim gradskim štakorima.

Bosintang – Južna Koreja

kažu da je tako fino da priča, doduše ovo laje

kažu da je tako fino da priča, doduše ovo laje

Korejancima je pseće meso svakodnevno na meniju pa je ono i sastavni dio jušnog jela bosintang. Kuha se s raznim povrćem, a pašu mu šešnjak, đumbir, luk, razno bilje i papar.

Vjeruje se da je meso mekše i ukusnije ako pas umire u mukama, stoga nedužne i jadne pse muče oduženim vješanjem ili premlaćivanjem. Ranije je za bosintang uzgajana posebna pasmina, a danas se jedu sve, i čistokrvne i mješanci. Svaki stanovnik Južne Koreje godišnje pojede oko kilu i pol psećeg mesa.

Sad se sigurno pitate kud baš pseće meso. Ono naime pomaže pri ljetnim sparinama tako što brzo vraća izgubljenu energiju ali i povećava muževnost kod muškaraca. Mama mama, a gdje je nestao naš peso? Šuti sine, kad pojedeš imaš još u loncu!

Gnijezdo čiope – Kina

Ne dam kuću na meni!

Ne dam kuću na meni!

Čiopa je ptica slična lastavici koja gnijezda ne radi od grančica već od vlastite pljuvačke vrlo neobičnog kemijskog sastava pa se u dodiru sa zrakom stvrdne. Njeno gnijezdo se u Kini smatra ekskluzivnom delicijom i spada u jela visoke klase. Štoviše, njena pljuvačka je toliko na cijeni da je dosegla status jednog od najskupljih prehrambenih proivoda životnijskog porijekla.

Obično se servira kao predjelo u juhi kada poprima želatinski sastav a može se konzumirati i kao slatkiš. Pitamo se zašto se Pamela Anderson nije sjetila prodavati svoju pljuvačku?!

Hachinoko – Japan

slatkiši za čelične želudce

slatkiši za čelične želudce

Ova lista bila bi nepotpuna bez ličinki za koje se pobrinuo Japan čiji su seljaci nakon ribe i mesa krenuli putem divljine u potrazi za visoko proteinskim ličinkama i izmislili vrlo jednostavno jelo Hachinoko. Ličinke je dovoljno samo malo prokuhati u sojinom soku i dodati nešto šećera nakon čega poprimaju blago sladak okus. Hachinoko se poslužuju na raznim proslavama i otvaranjima festivala.

I za kraj samo jedna navijačka:”Kelj, kelj, kelj aleeee, kelj kelj kelj aleeee, UVIJEK smo uz teeeebeeee!”

TAGOVIgastronomija hrana

Komentiraj