Report

Tako malena, a tako posebna

Aside Banners

I u remasteriranoj verziji The Pale Blue Dot, Carl Sagan još uvijek inspirira

Piše , Objavljeno

Teško je pronaći i jedan tekst koji bolje opisuje Zemlju i život na njoj od legendarnog govora Carla Sagana, a u novoj je verziji The Pale Blue Dot još moćniji.

The Pale Blue Dot

Kada je svemirska letjelica Voyager 1 davne 1990. godine usmjerila svoje kamere prema Zemlji, i s ruba našeg Sunčevog sustava (šest milijardi kilometara od mjesta na kojem sada sjedite) okinula fotku, malo se tko mogao nadati da će iz svega toga nastati jedna od najznačajnijih slika u ljudskoj povijesti, The Pale Blue Dot. Glavni i odgovorni za ovo remek djelo bio je pokojni Carl Sagan, jedan od najvećih astrofizičara svih vremena, koji je tu sliku jedva vidljive točkice u beskrajnosti svemira, iskoristio da u svega tri i pol minute sabere cijeli naš svijet.

Danas, 23 godine nakon objavljivanja fotke, Saganova ostavština i dalje živi, a tako će i nastaviti, zahvaljujući Reidu Goweru i njegovom projektu The Sagan Series, kojem je cilj uz pomoć audio-vizualnih medija proširiti svijest o važnosti naše planete, ali i vlastitoj poniznosti u svjetlu velikog, svemirskog crnila. Posljednji rad iz serije remiks je kultnog Saganova govora, upotpunjen slikama i glazbenom podlogom, koji još moćnije prenose te univerzalne poruke.

The Sagan Series – The Pale Blue Dot:

Slobodno uzmite par trenutaka da se odježite i spremite ovaj video kako biste ga mogli pogledati barem jednom dnevno. Inače, The Sagan Series je nedavno postao open source projekt, što znači da sada svi mogu sudjelovati u popularizaciji znanosti o svemiru, bilo svojim vlastitim audio-vizualnim radovima, bilo remiksevima ili nečim trećim. Za promjene je ipak potrebno mnogo malih koraka…

TAGOVIAxe svemir Carl Sagan fotografija Zemlje sagan series svemir the pale blue dot

Komentiraj