Report

Gore od goreg

Aside Banners

Igranje video igara zdravije je od gledanja telke, to kažu i doktori!

Piše , Objavljeno

Saznanje da je igranje video igara zdravije od gledanja telke nije nam neka utjeha, ali dobro je znati kojoj od ovih aktivnosti treba dati prednost!

igrice

Dok smo bili klinci, starci su nas na sve moguće načine pokušavali uvjeriti da gledanje televizije nije zdravo, a ista je priča bila i s dolaskom prvih konzola i malo boljih računala. A reći klincu od 12-13 godina da gledanje televizije ili igranje igrica nije zdravo, besmisleno je kao pokušati uvjeriti M. Nigtha Shyamalana da nitko više ne puši njegove filmove. No eto, kako starimo, tako polagano počinjemo osjećati posljedice tih mladenačkih dana provedenih u naslonjaču, te samo čekamo da jednoga dana infarkt pokuca na vrata…

Da, vjerovali ili ne, truljenje pred televizijom ili 12-satne seanse za kompom ili konzolom nisu zdrave, pogotovo za klince. Upravo je zbog toga Američko društvo kardiologa provelo istraživanje među višim razredima osnovne škole, s ciljem analize utjecaja takvog sjedilačkog i neaktivnog načina života na krvožilni sustav. Naravno, poznato je da ljudi koji dane provode zavaljani u naslonjač znatno češće pate od srčanih problema, visokog krvnog tlaka, pretilosti i umora, ali ovo je istraživanje pokazalo da su ti problemi znatno izraženiji kod klinaca koji većinu vremena provode pred telkom, nego kod onih koji vise za kompom.

Istraživanjem je obuhvaćeno preko 1 000 dječaka i djevojčica iz Michigana, a svaki je od njih prošao standardni upitnik (o aktivnostima, hrani koju jedu, pićima koje piju) i sistematski pregled (težina, visina, tlak, kolesterol, puls). Ispitanici su nakon toga podijeljeni u tri skupine: oni koji provode jako malo vremena pred ekranom, oni koji uglavnom gledaju televiziju i oni koji uglavnom igraju igrice.

Klinci koji više gledaju telku, deblji su

Najvećim problemom kod ‘televizijske ekipe’ se pokazala prehrana. Ta se djeca vrlo često trpaju nezdravom hranom, grickalicama i gaziranim sokovima, te to rade kontinuirano kroz cijeli dan. Nimalo im ne pomažu niti iznimno sugestivne TV reklame, koje ih mame na uzimanje brze hrane, a kao važan faktor valja spomenuti da gotovo stalno imaju slobodne ruke (za razliku od gamera), tako da nešto moraju raditi s njima.

igrice

Valja istaknuti da prosječno američko dijete pred ekranom neke vrste dnevno provede oko sedam sati, od čega više od četiri i pol sata otpada na televiziju. Stručnjaci pak preporučaju ne više od sat vremena pred ekranom za djecu u pubertetu, što je ogromna razlika, a to se sve više i više osjeća na zdravstvenoj karti te djece, kojoj i u odraslog dobi ostaju isti problemi. Ali eto, barem znamo da rokanje po zombijima i igranje virtualnog nogača imaju neke prednosti nad buljenjem u TV ekran…

TAGOVIdjeca igrice istraživanje konzole računalne igrice televizija tv video igrice

Komentiraj