Report

Aside Banners

Ima li života nakon klizaljki?

Svojedobno su zabavljale Olimpijske žirije - a odnedavno i vlasnike sumnjivih online magazina - svojim klizajućim ekstremitetima, pobirale medalje i cvijeće, no gdje su danas nekadašnje dive s leda?

Piše , Objavljeno

Možda svi klizimo kroz život no nekima je to bio i posao. Žene koje su izgradile karijeru na ledu, odabrale su, kako da to kažemo, prilično sklizak put, no to ne znači da se nisu snašle i izvan smrznutog okoliša.

Katarina Witt

Bila je olimpijski zlatna 1984. u Sarajevu i 1988. u Calgaryju. U rodnoj Njemačkoj su je svi oslovljavali sa ‘Kati’, no danas joj je puno ime i prezime češće u javnom opticaju. Jedina žena uz Sonju Heine koja je zaredom obranila zlatnu poziciju u prosincu 1998. pozirala je za Playboy i rasprodala čitavu tiražu što se dogodilo tek jedanput ranije sa sličkama Marilyn Monroe.

Časopis Time dao joj je titulu ‘najljepše lice socijalizma’. Witt je potom nešto malo glumila u ‘Roninu’ te objavila knjigu ‘Only With Passion’ u kojoj daje savjete mladim klizačicama. Danas tu i tamo komentira klizanje za njemačku televiziju.

Michelle Kwan

Michelle Kwan

Michelle Kwan

Kwanova je osvojila je olimpijsko srebro 1998. a potom i broncu 2002. godine, no, postolimpijski curriculum bio je poprilično drukčiji. Naime, Amerikanka kineskog porijekla upisala je magisterij iz međunarodnih odnosa u Tuftsu, odradila jednu knjigu za djecu, pojavila se u epizodi Simpsona i Family Guya a od 2006. šljaka za State Department kao veleposlanica za javnu diplomaciju. Jednako se dobro snašla pod Bushom kao i pod Obamom. Trebamo li to pripisati klizačkim talentima?

Debi Thomas

Debi Thomas

Debi Thomas

Vrhunac karijere Debi je iskusila na brončanom postolju u Calgaryju i bila je jednako dobra studentica kao i klizačica. Nakon što je zatvorila za sobom vratašca klizališta završila je Stanford, a onda se još malo školovala na medicinskoj školi u Northwesternu. Jedina je Afroamerikanka koja se dokopala olimpijskog prijestolja u umjetničkom klizanju, a danas ju možete sresti u ortopedskoj klinici u Terre Hauteu u Indiani. Žena radi rekonstrukcijske operacije sve u 16.

Tenley Albright

Tenley Albright

Tenley Albright

Albrightova je žarila i palila po ledu u pedesetima i ušla u legendu kao prva Amerikanka koja je osvojila zlato u umjetničkom klizanju 1956. Mjesto radnje:Cortina d’Ampezzo, Italija.

Nakon što je nepovratno objesila klizaljke o klin krajem te sezone, i ona je poradila na svojem medicinskom obrazovanju te završila Harvard. Između dvije operacije stigla je reći i vječno ‘da’ vlasniku hotelskog lanca ‘Ritz-Carlton’ Geraldu Blakelyju.

Sarah Hughes

Sarah Hughes

Sarah Hughes

OK, koja je to fora s klizačicama i karijerom u politici ili medicini? Ono, gdje su olimpijske ljepotice s leda koje kasnije završe filozofiju i komparativnu pa da se družimo? Bez veze.

Dakle, zlatna na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. Sarah se uputila pravac Yalea i završila međunarodne odnose s posebnim fokusom na američku politiku i zajednice. Žena je ukrasila i naslovincu Timea, a o detaljima čitajte u biografskoj knjizi ‘Sudden Champion:The Sarah Hughes Story’.

Kristi Yamaguchi

Kristi Yamaguchi

Kristi Yamaguchi

Zlatna u francuskom Albertvillu 1992. Yamaguchi je pokorila Olimpijski žiri, a i hokejaša Breta Hedicana za kojeg se udala osam godina kasnije. Napisala je žena i knjigu ‘Umetničko klizanje za idiote’, a u naš se izbor kvalificirala – jerbo nas ne diraju niti zlato niti knjige – isključivo zbog trijumfa u realityju ‘Ples sa zvijezdama’ pred dvije godine. Kako su kasnije javili iz nacionalne mreže ABC, Yamaguchi je imala najbolji rezultat showa ikada. Sve redom devetke i desetke.

Oksana Baiul

Oksana Baiul

Oksana Baiul

Napokon cura koja ne studira već alkoholizirana automobilima gađa drveće. Oksana iz Ukrajine se počastila zlatom na Olimpijskim igrama u norveškom Lillehammeru 1994. i to sa svega 16 godina.

Kasnije joj klizanje i nije išlo nešto najbolje, naime naša je cura malo izrasla, no starost nosi neke druge prednosti. Možeš recimo nastupati po emisijama tipa ‘Celebrity Poker Showdown’ gdje 2005. ponovno vidimo talentiranu Oksanu. Kako smo pripomenuli, skucala se pijana u drvo u Connecticutu i u zamjenu za kaznu morala završiti edukativni program o alkoholizmu. Danas se fura na dizajnericu odjeće i nakita i promovira umjetničko klizanje kad joj se da.

TAGOVIDebi Thomas Katarina Witt klizanje Kristi Yamaguchi Michelle Kwan Oksana Baiul olimpijske igre Sarah Hughes sport Tenley Albright

Komentiraj