Report

Voda je i dalje misterij

Aside Banners

Imamo li napokon odgovor na pitanje zašto se topla voda ledi brže nego hladna?

Piše , Objavljeno

Složit ćemo se da misterija brzine zaleđivanja tople i hladne vode nije jedan od znanstvenih prioriteta, ali je jedan od onih prirodnih paradoksa koji jednostavno… iritiraju!

mpemba efekt

Već godinama traje žustra rasprava među znanstvenicima vezana uz Mpemba efekt, iliti svojstvo vode (ali i nekih drugih tekućina) da se prije zaledi kada je inicijalno u toplom, nego u hladnom stanju. To je pravi paradoks, budući da bi se po svakoj postojećoj logici prije trebalo zalediti nešto čija je temperatura već bliska temperaturi ledišta, ali priroda je prevrtljiva i čudna gadura…

Znanstvenici su tokom godina razvili nekoliko teorija, od kojih su kao najvjerojatnije teorija nukleacije (pri određenoj temperaturi oko nečistoća u vodi nastaju centri leđenja, koji se šire), dok druga u obzir uzima neke elemente koji se nalaze u vodi, poput magnezija ili soli. Koliko god otvoreni bili, čak i njihovi tvorci tvrde da obje imaju više rupa nego filmovi M. Nighta Shyamalana, tako da ih ne možemo shvatiti ozbiljno.

Znanstvenici sa singapurskog Nanyang tehnološkog sveučilišta sada tvrde da su napokon uspjeli razbiti šifru, te samo čekaju priznanje međunarodne zajednice. Oni tvrde da je takvo neobično ponašanje vode rezultat malene količine energije, koja je sačuvana u rastegnutim vodikovim vezama. Za ovo ćemo se morati vratiti u srednju školu (ili pogledati neki od ranijih nastavaka Breaking Bada) i podsjetiti se osnova kemije.

Kako (nadamo se) svi znaju, molekula vode se sastoji od dva vodikova atoma povezana kovalentnim vezama s jednim kisikovim atomom. S druge strane, vodikovi atomi jedne molekule su vodikovim vezama povezani s kisikovim atomima druge molekule. Poznato je da se povećanjem temperature veze produžuju i u sebe spremaju dodatnu energiju, ali znanstvenici su sad otkrili da je u slučaju vode situacija drugačija: energija se sprema tako da se veze skupljaju (zbog njezine unikatne strukture).

Evo genijalci, pokušajte dešifrirati ovaj dijagram i sve će vam biti jasno!

Evo genijalci, pokušajte dešifrirati ovaj dijagram i sve će vam biti jasno!

Dok se voda hladi, iz veza se otpušta ta sačuvana energija i dolazi do zaleđivanja. Trik je u tome da topla voda, zbog svojih zbijenih vodikovih veza, ima više sačuvane energije nego hladna voda, a to znači da ima i više energije za otpustiti kada se podvrgne niskim temperaturama i to čini većom brzinom jer ne dolazi do zbijanja, koje bi se u većini drugih tekućina trebalo dogoditi prije zaleđivanja. Istina, i ova je hipoteza još uvijek na labavim nogama, ali nije na nama da ju dokazujemo!

TAGOVIkemija misterij mpemba efekt voda znanstveni misterij

Komentiraj