Report

Tko jači, taj kači!

Aside Banners

INFOGRAFIKA: Koje je najmoćnije oružje u povijesti znanstvene fantastike?

Piše , Objavljeno

Znanstvena fantastika je žanr koji gotovo da nema granica, a to se očituje i po nevjerojatnim, bizarnim i strahovito moćnim oružjima koja njihovi tvorci isfuravaju.

oružjeNe znamo za vas, ali mi smo oduvijek željeli isprobati blaster Hana Soloa ili sjesti u Jaegera i izvesti ga u kratku šetnju uz obavezno uništenje omanjeg gradića. Nije da smo nekakvi destruktivci, ali imati takvu moć u rukama itekako godi našem egu. Dobro, godilo bi! A kako su tijekom povijesti znanstvene fantastike mnogi autori koristili razna izmišljena oružja kao bitan alat u rukama svojih protagonista i antagonista, bilo bi itekako zanimljivo vidjeti kako ona kotiraju u stvarnom svijetu. Ekipa s Foundation Digitala je zato složila zanimljivu infografiku u kojoj su popisali neka od tih legendarnih SF oružja uz reference onih koje čovječanstvo uistinu posjeduje, te ih poredala po snazi koju imaju, izraženoj u džulima.

oružjaBome, nije da nismo ostali iznenađeni nekim od ovih krasota. Primjerice, tko bi rekao kako je kost iz 2001: Odiseje u svemiru moćna gotovo kao Deckardov blaster iz Blade Runnera? Ili da maleni lightsaber ima energetsku vrijednost gotovo istovjetnu kao legendarni robot Gort iz klasika The Day the Earth Stood Still? Nije da se ponosimo, jer se ne ponosimo, ali zanimljivo je vidjeti kako je užas zvan atomska bomba Fat Man, koju su Ameri bacili na Nagasaki duplo moćniji od svemirskog broda iz Dana Nezavisnosti! A koje je najmoćnije oružje u povijesti SF-a? Da, nismo niti sumnjali…

TAGOVIenergija infografika najmoćnije oružje oružje sf snaga znanstvena fantastika

Komentiraj