Report

Aside Banners

Insekti na meniju

Dok se mi grozimo crva u salati, žohara u kavi i sličnih neželjenih dodataka prehrani, neke kulture insekte ne smatraju problemom nego špecerajem.

Piše , Objavljeno

insekt-meni

insekt-meni

U nekim dijelovima svijeta hapanje insekata nije rezervirano samo za lokalne čudake i ekipu iz umobolnice. Klinci u Africi, jadna dječica, uz igru “marendaju” mrave i gusjenice, u Jugoistočnoj Aziji na ulici ekipa ne proždire mješavinu životinjskih otpadaka, poznatu kao hrenovka, nego u kljun ubace pokojeg prženog cvrčka, dok se australijski aboridžini slade mravljim guzicama. Da skratimo, u 113 nacija sasvim je normalno jesti kukce, čak 1400 vrsta nalazi se na meniju, pa se čini da mi ostali imamo neosnovane predrasude.

Naravno, većini će nam se doći želudac na samu pomisao da uz tekmu umjesto kokica grickamo skakavce, ali gledajući s čisto nutricionističke strane, kukci su uglavnom puno hranjiviji od naše prehrane. Samo tri cvrčka zadovoljit će dnevne potrebe za željezom, a po svojoj hranjivoj vrijednosti, gram skakavaca vrjedniji je od govedine.

Neka vas te stvar tješe kada pročitate sljedeći podatak. U konzerviranom voću i voćnim sokovima nađu se dijelovi insekata i njihovih larvi, isto se događa i s čokoladom, brašnom, začinima i povrćem.

Dakle, ukoliko stvari uskoro ne krenu nabolje, i ako budemo primorani na dopunjavanje prehrane raznim gmizavcima i skakutavcima, evo par ideja za slaganje nedjeljnog ručka.

škorpioni na štapiću

škorpioni na štapiću

Vodenbuba odlično paše kuhana na pari, ili pasirana kao ekstra ljuti čili. škorpioni, kratko blanširani, u Kini se poslužuju uz rižu. U trenutki dok ih papate zapravo nisu mrtvi, nego samo umrtvljeni. Naravno, opasan žalac je uklonjen, a kažu da okus podsjeća na ribu. škorpioni mogu završiti i u rijetkoj juhi, i kao grickalica na štapiću.
Cvrčke možete pripraviti na razne načine. Brašno od crvrčaka, prženi, osušeni i samljeveni cvrčci, koristi se za izradu kruha i kolača.

Mravi u čokoladi prava su stvar za sve sladokusce. Ova slastica sadrži prženu mravlju maticu uronjenu u belgijsku čokoladu. Bogata proteinom, fantastična ukusa i bogata mravljom kiselinom koja će dobro doći vašem imunitetu. Zeleni mravi i njihove larve sastojci su odličnog rižota, larve termita vrhunska su slastica. Mravi se u Kolumbiji prodaju u kinima kao grickalice. U Meksiku vole escamole, mravlje larve poslužene s maslacem ili pržene s lukom i češnjakom.

gusjenice u soja sosu

gusjenice u soja sosu

Gusjenice odlično pašu uz bambusove mladice, kažu u Tajlandu gdje na cesti možete nabaviti raznorazne poslastice napravljene od insekata gdje ćete naći i žohare (kažu da su najbolji oni s puno jajašaca), skakavce… U Tajlandu raste potražnja za specijalitetima od kukaca, pa čak nastaju farme koje se bave njihovim uzgojem. Gusjenice jedu i u Kongu, njih čak 30 vrsta.

skakavci

skakavci

Skakavci su vrlo popularni u Meksiku, tacosi s skakavcima omiljeno su jelo u državi Oaxaca. Dobri su i kao grickalica, hrskavo prženi sa soja sosom. Kandirani skakavci, poznati kao inago omiljene su grickalice u Japanu.

Tarantule, vjerovali ili ne, također često završavaju na meniju. Kažu da imaju okus poput mlade piletine, samo bolje. Prže se u dubokom ulju.
Pčele i ose, odnosno njihove larve, također se jedu. U Japanu ih prodaju u konzervama (cijele), a riža s osama bilo je omiljeno jelo cara Hirohita.

Ne zaboravite, Francuzi vrtne puževe smatraju delikatesom, povremeno ih jedu Talijani, a niti Hrvati nisu imuni na klopanje ovih puzavaca.

TAGOVIhrana insekti japan japanci jelo kina kuhinja kukci skakavci škorpioni tajland

Komentiraj