Report

Aside Banners

Internet početnica

Za one koji još nišu prošli web abecedu, pripremili smo pregled sajtova i alata, osnovni paket za preživljavanje na Internetu.

Piše , Objavljeno

Draga djeco, profesor Idesh! pripremio vam je nekolicinu sajtova koji će vas uvesti u svijet web sadržaja. Napredniji đaci mogu preskočiti ovaj sat. Dakle, mišonje u ruke, krećemo na surfanje.

Wikipedia

wikipedia

wikipedia

Opće enciklopedije koje stoje u regalu teške su, a budimo realni, pomalo zastarjele. Ipak, vaša glad za znanjem snažna je, u društvu ste zadnji papak koji nema pojma ni o čemu, i znate da starije trebe padaju na pametne dečke (šatro). Posjetite Wikipediju, najveću svjetsku enciklopediju u čijem stvaranju sudjeluju njezini korisnici.
Wiki je zapravo način uređivanja i dodavanja stranica koji omogućuje svakome da intervenira, uređuje, dodaje podatke i stranice. Wikipediju su 2001. Jimmy Wales and Larry Sanger, i ponudili je svijetu. Ako se pitate odakle nam ove informacije – doznali smo ih na Wikipediji.
Naravno, takav način uređivanja ima i svoje slabosti koje su u više slučajeva korisnici zloupotrebljavali kako bi na Wikipediju plasirali neistinite informacije. Ipak, zajednica je velika, snažna i pametna, pa se takve intervencije brzo pronađu i korigiraju.
Wikipediju godišnje posjeti oko 700 milijuna posjetitelja, i pročita oko 10 milijuna tekstova napisanih na 253 jezika, među kojima je i hrvatski.
Posjeti Wikipediju >>

Blog farme

blogger

blogger

Blogovi kakve danas poznajemo nastali su polovicom devedesetih godina. U osnovi, radi se o osobnim stranicama na kojima jedna (ili više) osoba redovito objavljuje zapise poredane kronološkim redom. Zapise većinom čini tekst, ali i fotografije, video i audio zapisi. Često se radi o zapisima (postovima) osobne prirode, iako su najpopularniji često blogovi koji se bave nekom određenom temom (vijesti, tehnologija, fotografija…).
Technorati, servis koji indeksira i prati blogove, krajem prošle godine pratio je oko 120 milijuna blogova, iako možemo sa sigurnošću utvrditi da ih ima i puno više.
Bloganje se poprilično raširilo prvenstveno zahvaljujući blog servisima koji i potpunim računalnim neznalicama omogućuju da lako otvore vlastiti blog. Kod nas to su blog.hr, bloger.hr i mojblog.hr dok na globalnom tržištu igraju blogger.com, wordpress.com, Livejournal i drugi.

Social Network sajtovi

myspace

myspace

Social Network, odnosno društvene mreže u kontekstu weba, sajtovi su kojima je prvenstvena namjena on-line povezivanje i druženje. Prvi popularniji social network servis bio je Classmates.com, pokrenut 1995. godine koji je omogućavao kolegama iz školskih klupa da se ponovno “susretnu” na internetu, a zatim je pokrenut SixDegrees.com koji je omogućavao povezivanje bez direktnih veza, prvenstveno prema poznanstvima.
Pravu popularnost social network sajtovi počinju doživljavati u zadnjih nekoliko godina, i danas su “pravi hit”. Osim za druženje i gubljenje vremena, koriste se čak i za ozbiljno profesionalno povezivanje (najpoznatiji takav sajt le LinkedIn).
Postoji čitavo more SN sajtova, a kod nas izdvajamo Tulumarku i Trosjed, dok na globalnom tržištu dominiraju Facebook, MySpace, Hi5, Friendster i mnogi drugi .

IMDb

IMDb

IMDb

Internet Movie Database, iliti IMDb, najveća je online baza podataka o filmovima, glumcima i filmskom svijetu uopće.
Uz osnovne podatke (naziv, godina snimanja, ekipa), ovdje često možete pročitati sinopsis filma, detalje i trivia podatke o snimanju, redateljima, glumcima… uglavnom, ama baš sve o bilo kojem dijelu svijeta filma.
I IMDb se oslanja na posjetitelje da im pomogne u stvaranju i uređivanju sadržaja, pa tako svatko može napisati vlastitu recenziju filma, a mnogim posjetiteljima vrlo je važna ocjena koju korisnici daju filmovima. IMDb je postao toliko važan u svijetu filma, da ćete na omotima DVDova često vidjeti ponosno istaknutu ocjenu koju su posjetitelji dali filmu.
Iako je započet kao projekt nekolicine filmskih fanatika koji su se susreli na news grupi, IMDb 1995. godine postao je tvrtka koju je 1998. kupio veliki Amazon.
Posjeti IMDb >>

Nastavlja se…

TAGOVIblog bloganje bloger blogger blogovi classmates društvene mreže facebook friendster Hi5 IMDb linkedin Livejournal mojblog myspace social network surfali smo technorati Wikipedia wordpress

Komentiraj