Report

Aside Banners

Internet početnica 2

Nastavljamo pregled popularnih i korisnih web stranica, ovaj put vam olakšavamo pronalaženje i dijeljenje.

Piše , Objavljeno

Nakon prve Internet početnice, krećemo u daljnje istraživanje “web bespuća”, a nakon patetičnog prvog dijela rečenice predstavljamo vam stranice koje će olakšati pronalaženje i dijeljenje sadržaja.

Iskopaj, zakopaj

Digg.com

Digg.com

Ako ste web junkie ili to namjeravate postati, pa ste već započeli kondicijske pripreme i jedete samo špek i luk, najveći problem predstavljat će vam gooomila sadržaja bez glave i repa. Jer, na webu ima svega i svačega, ali kako doći do novih i zanimljivih stvari!? Rješenje dolazi u formi stranica kao što je Digg, po široj definiciji društvenih news sajtova.

Na tom i sličnim sajtovima sve se vrti oko sadržaja. Korisnici prijavljuju njima zanimljiv sadržaj, ili jednostavno žele promovirati vlastite stranice, a ostali korisnici daju svoj sud o prijavljenom sadržaju Diggajući ga (dajući pozitivan glas) ili zakopavajući ga (Burry – negativan glas). Vrlo popularni sadržaji ostvare i po nekoliko tisuća pozitivnih ocjena, što ih postavlja na naslovnicu Digga, što im osigurava gomilu posjeta i popularnost sajta.
S korisničke strane gledajući, na Diggu možete naći dosta zanimljivog i filtriranog sadržaja koji će odgovarati vašim interesima.

prviplan.com

prviplan.com

Slično:

Reddit je vrlo sličan Diggu, igra na kartu asketskog sučelja. Domaće društvo predvodi Croportal, nekada vrlo popularan forum, i danas vrlo popularan forum, ali i agregator vijesti sa Digg-like funkcionalnošću, koje se posebno ističe u Surf kategoriji.
Na scenu se vraća i dvanula, sada pod novim nazivom, Prviplan.com. Redizajniran, ugodniji za korištenje, i s funkcionalnostima prijavljivanja linkova, fotki i videa, ali i stvaranja vlastite kolekcije bookmarksa.

Dijeljenje i online spremanje fotografija

flickr.com

flickr.com

Fotografa amatera, poluprofesionalaca i drugih, napornih škljocala sve je više. Hvala evoluciji što nam je omogućila digitalne fotoaparate i kamere na mobitelima, pa sada svi škljucamo i snimamo do iznemoglosti.
Naravno, ukoričeni foto albumi stvar su prošlosti, ali naša potreba da drugima pokažemo što i kako smo snimili ne jenjava. Zato su tu photo sharing sajtovi, odnosno stranice koje omogućuju spremanje i dijeljenje fotki.

Najpoznatiji i najznačajniji igrač na tom polju je Flickr. Zaigrao je na kartu privlačnog sučelja, bogatih i potrebnih alata za uređivanje kolekcije fotografija i uspio. Flickr je djelomično besplatan servis, što znači da ćete besplatno moći spremiti do 100MB fotografija na mjesec te pristati na još neka ograničenja, dok ćete za različite komercijalne pakete moći neograničeno uživati u svim mogućnostima ovog servisa.

pticica.com

pticica.com

Slično:

Gomila servisa pretendira na Flickrovu vodeću poziciju, pa ćemo se osvrnuti samo na domaće inačice. Prvi je Pticica, koji nudi spremanje fotki, njihovo dijeljenje i komunikaciju među korisnicima, a nedavno je pokrenut i sličan servis, Fotke.hr.

Nije suludo pretpostaviti da među vama koji ovo čitate ima onih koji posjeduju svoje profile na nekome od ovih servisa, pa ako ih prijavite niže u komentarima, ubacit ćemo ih kao linkove u tekst.

TAGOVIdigg fotke fotografija internet linkovi početnica prviplan pticica reddit sadržaj sajt slike social network stranice web

Komentiraj