Report

Laku noć, anđele

Aside Banners

Internet se na prekrasan i dostojanstven način oprostio od utopljenog trogodišnjeg sirijskog dječaka

Piše , Objavljeno

Fotografije tijela nesretno preminulog trogodišnjeg sirijskog dječaka obišle su svijet, a internet se odlučio oprostiti od malca na najbolji mogući način: dirljivom umjetnošću.

dijete

Malo tko je ostao ravnodušan na fotografije beživotnog tijela trogodišnjeg Aylana Kurdija, sirijskog dječaka koji se sa svojom majkom, bratom i ostalim izbjeglicama pokušao domoći Europe i spasa od krvoločnih zločina u svojoj domovini, samo da bi ga nakon potonuća broda na kojem su ih kao stoku prevozili u “bolje sutra” nemirno more izbacilo na obalama Turske kod plaže Ali Hoca. Na žalost, malcu više nije bilo spasa te je tako postao još jedna od mnogih bespotrebnih žrtava barbarskih režima i odnosa ostatka svijeta prema ljudima kojima uistinu treba pomoć.

Iako svjetske (i europske) vlade i dalje šute te čekaju da se stvari same riješe ili da netko preuzme teret tih izmučenih ljudi na svoja leđa, “mali ljudi” su došli do svog maksimuma te više ne žele ignorirati patnje onih manje sretnih. Oni pomažu kako znaju i umiju, a jedan od najvažnijih simbola ovakvog altruizma, ali upozorenje za ono što nam tek dolazi, je postao upravo maleni Aylan. Njegova smrt je inspirirala internet i njegove najbolje umjetnike da dječaku odaju počast i dostojanstveno se oproste od njega te barem na taj način učine njegovu smrt manje uzaludnom.

 

 

 

 

Aylan Kurdi je samo jedan od 2 500 nesretnika koliko UN procjenjuje da ih je izgubilo život u pokušajima prelaska Mediterana, a za očekivati je kako će ta brojka i dalje rasti. Civilizirani svijet, Zapadni svijet, Europa i osovine koje već godinama kuhaju to varivo nasilja, agresije i straha na Bliskom istoku moraju prihvatiti odgovornost za svoja (zlo)djela i učiniti sve da se spriječi svaka nepotreban smrt, jer mi više ne želimo pisati ovakve članke ili gledati fotografije mrtve djece koje vrište sa stranica portala i novina… Mi želimo živjeti u svijetu u kojem su glavne teme fina klopica, putovanja na egzotične lokacije i fina klopica, a vjerujemo kako to isto želite i vi!

 

 

 

TAGOVIaylan kurdi dječak isis izbjeglice kriza rat sirija smrt

Komentiraj