Report

neprijatelj ne spava...

Aside Banners

Kako se pripremiti za invaziju zombija? Ovo su ozbiljni savjeti…

Iako smo scenarij za obranu od invazije zombija u glavi odvrtili tisuću puta, oslanjajući se u najvećoj mjeri na filmske izvore, napokon smo dobili i službene naputke.

Piše , Objavljeno

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) neki dan je izdao službeni naputak kako se ponašati i što učiniti u slučaju invazije zombija. Prije svega, kažu u CDC-u, treba pripremiti komplet za hitne slučajeve i imati ga u svojem kućanstvu. Komplet bi trebao sadržavati vodu, hranu i zalihe namirnica i potrepština s kojima ćete izdržati prvih nekoliko dana invazije dok ne pronađete sigurno mjesto poput nekog organiziranog kampa. CDC predlaže da komplet za preživljavanje sadrži:

Vodu – 3,5 litre po osobi, na dan;
Hranu – pripremite hranu koja nije lako kvarljiva i koju i inače jedete;
Lijekove i medicinske potrepštine – paket prve pomoći, a ako ste izumili serum protiv ‘zombitisa’ tim bolje;
Alat i zalihe – džepni nož, ljepljivu traku, radi na baterije, možda nešto drugo na baterije da ubijete vrijeme…
Higijenske potrepštine – sapun, sredstvo za dezinfekciju, ručnike…
Odjeću i posteljinu – po jednu presvlaku i dekicu po članu obitelji;
Dokumente – vozačku, putovnicu, rodni list (jer zombiji to traže), člansku iskaznicu HDZ-a (zahvalit ćete nam kada budete među izabranima za spasonosnu evakuaciju);

Očito, dodali smo neke stvari na američki popis, čisto da vam bude korisniji u domaćim uvjetima. CDC također savjetuje da unaprijed odredite mjesto okupljanja na kojemu ćete se naći u slučaju katastrofe, te da planirate rutu evakuacije. Kada su zombiji u pitanju, naš je dojam da se uvijek pametno kretati vodenim putovima jer još uvijek nismo naišli na zombije koji bi vas ganjali gliserima po Savi, ili naganjali po Jarunu… hm, evo dobre ideje za scenarij.

zombiji dolaze...

zombiji dolaze…

Najbolje oružje za borbu protiv zombija

Nego, budući da su službene američke instirucije započeli pripreme očito je da dan kada će zombiji kročiti zemljom nije daleko. Braćo i sestre, nemojte da vas taj dan zatekne nespremnima i ne vjerujte papcima iz CDC-a:zalihe vode i dekice neće vas spasiti od zombija! Prema našim iskustvima, paket uz koji ćete najdulje preživjeti mora biti više ‘borbenog’ karaktera. Ako ste pravi Hrvat, zavucite ruku iza ormara i izvucite kalašnjikov. Ako niste… e pa, sad je kasno! Evo pravog Idesh! paketa za preživljavanje invazije zombija:

P:mačeta, malo korištena u odličnom stanju

P:mačeta, malo korištena u odličnom stanju


Mačeta – praktično hladno oružje koje će dobro doći za odsijecanje zombijevskih glava kao i za impresioniranje članica družine preživjelih, posebice u usporedbi s džepnim nožićima koje će furati ovi koji poslušaju CDC. Mačetu je izabrao Woody Harrelson u Zombielandu i dobro ga je poslužila.
Katana, izbor samuraja i Ume Thurman

Katana, izbor samuraja i Ume Thurman


Katana – mač japanskih samuraja pokazat će se odličnim izborom i u slučaju invazije zombija. Lagana, dugačka i opako oštra, katana neće iznevjeriti i spremno će izvršavati zadatke komadanja pomahnitalih nemrtvih. Iako su replike relativno pristupačne običnom puku, one nisu dorasle izazovu – jeftina katana lako će pući, a s drškom nećete daleko stići. Prava katana, koliko god efikasna bila, toliko je i skupa, pa imate to na umu.
sačmarica - survajvorski multiprektik

sačmarica – survajvorski multiprektik


Sačmarica – manje praktično, ali vrlo impresivno oružje. Zgodno za sasijecanje većeg broja zombija u gustim situacijama, a i dobro će doći kada treba brzopotezno provaliti vrata ili provjetriti prostoriju. Njezinu ubitačnu reputaciju ne treba zanemariti niti u slučajevima kada ćete se s drugim preživjelim trebati nadmetati za namirnice. Najbolje ju je kombinirati s još jednim oružjem, poput ranije navedene mačete, budući da se brzo ispuca, a punjenje traje.
kašikara - dolazi s iznenađenjem!

kašikara – dolazi s iznenađenjem!


Kinder jaje – budući da zombiji većinom napadaju u hordama, treba vam oružje masovnog uništenje koje ćete lako nositi sa sobom dok tražite hranu, vodu ili obavljate uobičajene survajvorske dužnosti i zadovoljstva. Ručna granata neće vam puno pomoći kada se nađete oči u oči sa zombijem (tada posežete za bilo kojim od ranije navedenih oružja), ali kod raščišćavanja prostorija ili otvaranja puta za uzmak ili strateško pregrupiranje, ništa neće poslužiti bolje od dobre stare kašikare. Rukovanje je jednostavno, a s obzirom na raspadajuća zombijevska tjelesa, jedno kinder jaje razbucat će desetak zombija.

Skrovište i transport

Shvatili ste:ako imate dovoljno kvalitetno naoružanje, lako ćete nabaviti vodu i ostala sranja. Ipak, treba razmišljati i o tome:što ako invazija potraje, što ako ostanete među posljednjim preživjelima? Koje je najbolje mjesto za preživljavanje?

Stambena zgrada – Urbano okruženje općenito nije baš dobar izbor, budući da tu henga većina zombija, ali ako baš nemate izbora potražite višekatnu stambenu zgradu s podzemnom garažom – jedini izbor za veću koloniju preživjelih. Budući da većinom imaju jedan ulaz, lako ih je braniti, naravno, ukoliko ste kvalitetno zabarikadirali prizemlje. Sranja počinju kada netko među vama prešuti da je ugrižen i onda podlegne zarazi.

Kuća na selu – Od invazije zombija najbolje se boriti sam ili u krugu uže obitelji. Ako vas je manje lakše ćete se kretati, a i šanse su da na osami ostanete neprimijećeni dugi niz godina. Promislite dobro, u koliko ste filmova vidjeli zombije koji tumaraju Likom ili Velebitom? Dakle, vaša viksa ili random napuštena odgovarajuća nastamba (u Lici ćete ih barem naći), zaposjesti, zabarikadirati i na miru uživati. Budući da ste na selu neće biti bed organizirati vlastitu produkciju hrane, pripazite i da imate izvor pitke vode u blizini.

Top 5 poučnih zombie filmova

Budući da ste svjesni činjenice da je samo pitanje vremena kada će zombiji nahrupiti na vaš prag, nećete propustiti naučiti što više i iz tuđeg iskustva. Filmovi su idealan način, a evo pet najboljih iz žanra:

5. Shaun of the Dead (2004.)


Možete ga smatrati komedijom, ali ovaj film će vas pripremiti na vrlo realan scenarij i dati odlične ideje kako odbiti najezdu živih mrtvaca.

4. Night of the Living Dead (1968.)


Nema znanja bez osnova, a Noć živih mrtvaca i George Romero najzaslužniji su za aktualizaciju zombijevskog pitanja. Ovaj film posebno je koristan za one koji misle da su sigurni u svoja četiri zida.

3. Dawn of the Dead (2004.)


Iako se radi o rimejku Romerovog drugog filma iz zombi serije, riječ je o odličnom filmu Zacka Snydera. Film se oslanja, ali nije doslovna kopija izvornika. Donosi zombije koji trče, kao i odgovore na vrlo bitna pitanja, poput onoga:što se događa ako se zarazi trudnica?

2. 28 Days Later (2002.)


Je li ’28 dana kansije’ zombi film ili nije pitanje je oko kojega se stručna javnost još uvijek sukobljava. Ipak, radi se o odličnom filmu, a posebno je koristan uvid u to kako se nostiti s apokalipsom u urbanom okruženju.

1. Dawn of the Dead (1978.)


Što je začeto u noći, nastavilo se u zoru i sljedećem filmu legende Romera. Napominjemo, pričamo o originalu iz ’78. a ne Snyderovom remakeu iz 2004. ‘Zora…’ daje uvid u posljedice koje će invazija zombija ostaviti na naše društvo.

Literatura

Dobra priprema je pola uspjeha, a gledanje Romerovih radova ipak vas neće u potpunosti pripremiti za izazove života u zemlji zombija. Stoga smo složili par književnih preporuka:

The Zombie Handbook – kao i u svim sličnim priručnicima, doznat ćete nešto više o svojem neprijatelju:što jedu, kuda glavinjaju, što rade u slobodno vrijeme… svemu što vam može pasti napamet o zombijima. Knjižica je lijepo ilustrirana stripovskim ilustracijama, i ima dio o zombijevskom parenju… da, dobro ste pročitali.

The Zombie Combat Manual – ovo što smo mi opisalu ukratko, u ovom priručniku pročitat ćete u detalje. Autor je u navedeno odlično upućen budći da je Roger Ma osnivač Kluba zombie boraca, udruženje koje proučava i podučava razne tehnike preživljavanja i borbe sa živim mrtvacima. Svakako čekirajte njihov sajt ZombieCombatClub.com . Sama knjiga odlično će vas uputiti u sve tajne borbe, ali i dati neke nove informacije o neprijatelju.
Autor je snimio i čitav niz edukativnih videa na temu:

The Zombie Survival Guide – i naravno, nikako ne smijete zaboraviti Maxa Brooksa i njegove knjige. Čovjek je zabilježio sve što se o zombijima treba znati, od zabilježenih napada, povijesti do knjige koju ovdje donosimo – ultimativnog vodiča za preživljavanje koji vas neće tek poučiti tehnikama borbe, nego dati vrlo široku sliku o preživljavanju u svijetu zaraženom pošasti živih mrtvaca.
Max Brooks nedavno je izbacio i besplatnu iPhone aplikaciju Zombie Survival Guide Scanner koja će vam pomoći da nepogrešivo identificirate neprijatelja u vašem okruženju.

Time zaključujemo osnove preživljavanja najezde živih mrtvaca. Dali smo vam osnovne informacije, uputili na kvalitetne izvore znanja… ne može se reći da vas nismo upozorili.

TAGOVIhoror invazija katastrofa preživljavanje zombi zombiji

Komentiraj