Report

Nije baš mitski

Aside Banners

Islandsko “vikinško” navijanje je osvojilo svijet, ali iznenaditi ćete kada saznate odakle potječe

Island je svakako najveće iznenađenje dosadašnjeg Eura, a one koje sport toliko ne zanima zabavlja njihovo osebujno navijanje. Odakle potječe?

Piše , Objavljeno

Za Island je sam plasman na Euro bio ogroman uspjeh, a kada su prošli ponedjeljak pobijedili Englesku i plasirali se u četvrtfinale, cijeli se svijet morao složiti: ovi su srčani momci bez sumnje najugodnije iznenađenje prvenstva! Malena država koja ima svega 330 tisuća stanovnika i za europske prilike beznačajne klubove s poluamaterskim igračima tako je očitala bukvicu nogometnim velikanima, a nakon te povijesne pobjede su pohitali svojim navijačima i poveli jedno od najepskijih navijačkih skandiranja koje smo imali prilike vidjeti.

Iceland fans chant – video:

Iako smo svi logički pretpostavili kako se radi o nekakvom vikinškom ratnom kriku, podrijetlo ovog pljeskanja je zapravo prilično razočaravajuće i demistificirajuće. Naime, sve je započelo 2014. godine kada su igrači islandskog kluba Stjarnan gostovali kod škotskog Motherwella u sklopu natjecanja Europske lige. Navijači domaćina, Motherwell Bois, su tada poveli skandiranje koje koriste već dugi niz godina, a koji svoje korijene vuče iz nekih pradavnih keltskih običaja (ajde, barem nešto od mita je ostalo, iako Vikinga nema u toj priči).

Motherwell Bois – video:

Navijačima Stjarnana se to toliko svidjelo da su tu vrstu navijanja “ponijeli” sa sobom kući, a na malenom se Islandu ono proširilo poput šumskog požara i uskoro postala nacionalna forma navijanja. Kako su to prihvatili Motherwell Boisi ne znamo, ali nakon ovakvih epskih prizora, malo tko će se sjećati odakle je sve to krenulo…

TAGOVIeuro island motherwell Motherwell Bois navijači navijanje nogomet vikinzi

Komentiraj