Report

Doslovna mozgo-lomka!

Aside Banners

Ispravak netočnog navoda – OVO je najteža logička zagonetka na svijetu!

Piše , Objavljeno

Nedavno smo vam predstavili zagonetku za koju smo mislili da je najteža logička mozgalica na svijetu. Izgleda da smo se prevarili!

božanstvaZeleni zmajevi su daleko iza nas, a iako su mnogi komentirali koliko je ta “najteža logička zagonetka na svijetu” zapravo jednostavna i davali neka svoja rješenja, malo tko ju je uistinu i uspio točno riješiti, a kamoli na neki shvatljivi način i objasniti. Uglavnom, sada slijedi rješenje i mogući spoiler za one koji zagonetku još nisu vidjeli, tako da najbolje da takvi preskoče ovaj paragraf, a za ostale imamo reći samo: svih 100 zelenookih zmajeva se pretvorilo u lastavice 100. noć! Cjelovito rješenje možete naći na ovoj stranici, a mi idemo dalje s novim, po mnogima i daleko težim izazovom!

Dakle, iz samog je naslova jasno kako smo u slučaju zmajeva možda malkice pretjerali te najtežom logičkom zagonetkom proglasili svakom pravom mozgalu prilično jednostavnu zadaću. No, gospodin George Boolos, filozof i matematičar s prestižnog američkog sveučilišta MIT tvrdi da upravo on ima najteži mogući izazov za svakog ljubitelja logike, a njegovu pitalicu stručnjaci općenito smatraju samim enigmatskim vrhom. Po prvi put se pojavila 1996. godine u službenom filozofskom glasilu Sveučilišta Harvard, a i samo je njezino službeno ime poprilično znakovito: Najteža logička zagonetka na svijetu! Pa da vidimo onda što nam je to Boolos pripremio:

Tri božanstva (A, B i C) se bez nekakvog određenog reda nazivaju Točno, Netočno i Nasumično (hint: zamislite ih kao tri lika kojima ne vidite lice, ali znate da se zovu Točno, Netočno i Nasumično). Točno uvijek govori točno, Netočno uvijek govori krivo, a Nasumično može govoriti i točno i krivo, što ovisi u potpunosti o slučajnosti. Vaš je zadatak odrediti identitete božanstava A, B i C pitajući ih tri pitanja na koja mogu odgovoriti “da-ne” odgovorima, a svako pitanje možete postaviti samo jednom božanstvu! Bogovi razumiju sve jezike i na pitanja će odgovoriti na svom jeziku, na kojem su odgovori “da” i “ne” predstavljeni riječima “da” i “ja”, a vi ne znate koja je od njih negacija, a koja afirmacija.

Ništa vam nije jasno? Da, takva je obično reakcija onih koji se prvi put suoče s ovom zagonetkom, a ako netko misli da se nešto vrlo bitno izostavilo u prijevodu (jer je doslovno svaka riječ KLJUČNA za rješavanje), može pogledati original na ovoj stranici. Boolos je ipak svim logičarima dao nekoliko zanimljivih tragova pa bi ih bilo dobro imati na umu prije samog hvatanja u koštac s ovom enigmom.

neka od božanstava možete pitati više pitanja, tako da npr. jedno božanstvo može dobiti tri pitanja, a druga dva niti jedno

drugo pitanje i božanstvo koje se pita može ovisiti o odgovoru na prvo pitanje, a ista stvar vrijedi i za treće pitanje

odgovori koje daje Nasumično doslovno funkcioniraju na principu bacanja novčića te za njih ne postoji nikakvo pravilo osim čiste slučajnosti

Nasumično će na svako pitanje odgovoriti s “da” ili “ja”

majmuni

I s ovim “pomoćnim kotačićima” će vam trebati uistinu mnogo vremena i razmišljanja da uopće razvijete nekakav logički model, tako da je bolje da skuhate lonac kave, izolirate se u neku sobicu bez ikakvih smetnji i krenete na mukotrpan i zahtjevan posao. Ne preostaje nam ništa drugo nego poželjeti vam sreću, a ako kojim slučajem uspijete riješiti ovu zagonetku bez ikakve pomoći i korištenja rješenja, slobodno se prijavite za astronauta, predsjednika Svemira ili model za neko novo super-računalo, jer takvih kao vas uistinu nema mnogo na svijetu!

TAGOVIenigma filozofija logička zagonetka logika matematika mozak mozgolomka pitalica teško zagonetka

Komentiraj