Report

otkud tariguz?

Aside Banners

Istražite povijest najvažnijeg izuma u povijesti čovječanstva – WC papira

Piše , Objavljeno

Što je bilo prije, WC papir ili onaj za pisanje? Bacamo kocku na prvo jer ne seremo kad kažemo da ideja dolazi iz nužde!

toilet-paper-313820_1280

Izvora o papiru je puno, ali svi se slažu da su veliki Kinezi pretekli zapad kad su u 2.st.pr.n.e. iskoristili ovaj materijal za zamatanje i pisanje, a već u 6.st. koristio se uzduž i poprijeko, pa vjerujemo naveliko i – straga.

I dok je 1391. nastao u formatu kakve kupujemo danas (i to parfumiran za kineske kraljevske guze), Grci su se prethodno snalazili svojim potpisnim materijalom – kamenom.

Dwayne Johnson The Rock

The Rocku se ne sviđa grčka metoda

Pričali smo o dildoima i kojekakvim pomagalima, pa kako je cijeli niz polisa podignut na kamenu, a kamenom se uklanjalo svako sranje. Tako su oni koristili lantrucule, keramičke diskove promjera 2-10cm. Jednoslojne i neparfumirane. Nismo našli podatak jesu li ih reciklirali ili je to bilo jednokratna uporaba. No to nije smetalo i Rimljanima koji su preuzeli od Grka sve, pa tako i dupebrisala. Ofkors, kasnije su bogati među njima umakali vunu u ružinu vodicu da bi guzovi bili čisti i mirisni, dok su pučani nabijali spužve namočene u slanu vodu na štap i dobro to istrljali.

Spužva u slanoj vodi?

Spužva u slanoj vodi?

Muslimani su nešto kasnije počeli koristiti lijevu ruku i vodu, pa je i danas zbog toga nepristojno pružiti lijevu ruku kod rukovanja, a osim papira u moderno vrijeme koriste se guzoperima instaliranima u wc-školjke o čemu smo davno pisali.

Na sjeveru su se dlakavi Vikinzi koristili rimskom metodom, ali ne zbog divljenja, nego naprosto zbog gro janjetine umotane u svu tu silnu vunu. Oni su najbolje iskoristili papkara: mesinu, kožu, rogove i vunu, dok su im susjedi Eskimi plahi kakvi jesu bili vičniji mahovini i ispiranju snijegom. Treba vidjeti jel u 50 izraza za snijeg ima i onaj za ispiranje guzice.

Nikako da dođemo do nas, jel da? Buraz, sram nas je sjetiti se!

Između sjevera i juga prostrli se mi iz Europske Unije kojima je dovoljna bila ruka i voda ako je bilo pri ruci. E, a s druge strane bare odakle smo maznuli kuruzu Maje i ostali domoroci uglavnom su koristili klipove ozobanog ploda. Njima hemači nisu ginuli, a nije im palo napamet upotrijebiti list. A mi mislili da socijalistički rozi papir koji danas nalazimo samo u vojarnama i na autobusnim kolodvorima nema milosti prema dupetu.

No nakon što su ih Puritanci potamanili, novonastali Amerikanci mislili su da su Englezi od kojih su pobjegli puni govana pa su se okrenuli kineskom papiru nakon što su ih potrpali u rudnike i 1857. (prije ukidanja ropstva!) po prvi puta spakirali wc-papir i počeli prodavati. Otac mu je Joseph C. Gayetty koji je u New Jerseyju otvorio firmu u kojoj je svoje malo čudo u listićim nazvao „Terapeutski papir“. Nećemo proturječiti! Frajer ga je uskoro natopio u aloi i to nazvao „Gayettyjev medicinski papir“ i otisnuo ime na svaki listić, ali mu je izum propao zbog skupoće.

Dvanaest godina poslije Zeth Wheeler dolazi do ideje da ga perforira, a onda ga britanski biznizmen Walter Alcock 1879. stavlja na rolu.

Mačko, role su super, ali ako nestane papira – ti si sljedeća

Bizaran je podatak da je Europi u slobodnu prodaju wc-papir u roli došao tek pretkrizne 1928. kada ga je počeo distribuirati Nijemac Hans Klenk. Taj je papir bio prilično tvrd, grub i oštar (jako je puno izvora o tome kako se ljudi žale na sitno iverje koje ih dere po guzovima) pa do papira bez iverica dolazi Northern Tissue ona ista kompanija koju je pokrenuo Gayettyy i te je 1935. već bila div. Kompanija postoji i danas kao vodeći američki brend wc-papira. Zanimljivo, oni nisu bili ti koji su plasirali dvojslojno brisalo, nego Englezi 1942.

A kako je kod nas?

Nama najpoznatiji brend nije (posve) domaći. Paloma je slovenska firma koja je već 1873. krenula u proizvodnju kao Sladkogorska tvornica papira kao tvornice za proizvodnju ljepenke i celuloze, ali tek 1961. Jugoslaviju opskrbljuje higijenskim papirom. Danas, eto malo da dobijemo perspektivu kroz brojke, proizvodi 70.000 tona higijenskih papira (wc papir i cijeli niz kućnih varijanti), a u 2014. na tome su zgrnuli 86,8 milijuna eura prihoda. A kad kupujemo dvoslojne i troslojne papire za dragu nam misaonu aktivnost, vidimo i našu Violetu nastalu 2002.

U 21. stoljeću, kada su slogani vrlo sugestivni kao „I papir može pomilovati“, nagledali smo se kojekakvih izmišljotina: od listića za slaganje origamija dok kenjate, papira sa sudoku križaljkama, uzoraka vojničke uniforme, papira s likom Bin Ladena s porukom „Get rid of your shiite”, onog s notama (mora da se radilo o kompozicijama Tončija Huljića), horor priče na papiru iz mašte japanskog autora romana The Ring do crossovera grupe KISS i sveprisutnog malog govneta Hello Kitty.

Kako vam milo, kažemo mi, sve dok je dupe čisto!

TAGOVInužda toalet toaletni papir wc papir zanimljivosti

Komentiraj