Report

Đavolja posla

Aside Banners

Istraživanja pokazuju kako društvene mreže ne liječe depresiju, ali ju vrlo često izazivaju

Piše , Objavljeno

Društvene mreže su svakako dobar način za razbijanje dosade i kontakt s drugim ljudima, ali čini se kako mogu biti itekako opasne.

depresijaSada smo već poprilično sigurni kako će društvene mreže još godinama biti dio naših života, jer su već sada nešto bez čega mnogi ne mogu. Bilo da se radi o izravnijim formama poput Facebooka, Twittera i Instagrama ili nešto suptilnijim servisima poput YouTubea, ako provodiš dosta vremena na internetu i nisi totalni sociopat, vjerojatno se koristiš nekom od njih, a možda si čak i lajkao ovaj članak na Facebooku. To dakako nije nikakav problem, jer na kraju krajeva, danas većinu informacija ne dobivamo preko Dnevnika ili novina, već upravo putem društvenih mreža, a ne može se poreći kako one omogućavaju bržu i lakšu komunikaciju s drugim ljudima te pružaju zabavu u onim hladnim, samotnim proljetnim noćima…

No, svaka medalja ima dvije strane, pa tako i društvene mreže nose svoj mračni krimen. Nedavno su tako Ameri proveli veliku studiju o odnosu društvenih mreža i psihičkog stanja njihovih korisnika koja je pokazala kako postoji veliki utjecaj istih na porast depresije, pogotovo među mlađom populacijom. Izgleda kako se razina depresije povećava razmjerno povećanju vremena provedenog na društvenim mrežama, a posebno su ranjivi oni nešto labilniji među nama.

mreže

Jedan od glavnih razloga depresije jest nedovoljno prihvaćanje zajednice, koje se manifestira kroz neslužbenu valutu priznanja društvenih mreža: likeove (i sve njihove izvedenice). Korisnici vrlo često objavljuju stvari kako bi privukli druge i dobili određeno priznanje, a ako ga ne dobiju, slijedi neugodna spuštalica. Pa čak i kada ga dobiju, čini se kako to nikada nije dovoljno, jer uvijek postoji netko tko dobije više likeova ili ima više prijatelja ili ga obasipaju pozitivnim komentarima. Izostanak istog izaziva sumnju u samoga sebe koja vodi do prijezira, a on je pak jedan od uzroka depresije.

Drugi bitan razlog jest dojam kako se svi drugi dobro zabavljaju osim tebe. Svakome se dogodilo da petak ili subotu provedu u pidžami izležavajući se na kauču i gledajući reprizu reprize nekakve priglupe američke serije iz crnih 90-ih, a odlazak na društvene mreže otkriva prijatelje koji se provode po noćnim klubovima, roštiljaju, odlaze na izlete sa svojim partnerima ili rade nešto atraktivno. Naravno da pumpanje takvih informacija (a rijetko tko će na društvene mreže stavljati svoje depresivne životne trenutke) kod nekih izaziva negativne emocije, a mnogi ne mogu razaznati kako to uglavnom nije objektivan prikaz nečijeg života već samo jedan izdvojeni moment koji se čini fora. Ako se ne može svjesno razaznati razlika između pravog života i života na društvenim mrežama, stvari vrlo brzo mogu krenuti u jako krivom smjeru, a onda se ne treba ustručavati potražiti pomoć ili jednostavno baciti jedan dobri stari log out i izaći van iz svoje sobice!

TAGOVIdepresija društvene mreže facebook Instagram psihičko stanje twitter

Komentiraj