Report

Ma to je samo sića...

Aside Banners

Jako, jako, JAKO loš dan: Kineski biznismen u samo pola sata izgubio 14 milijardi dolara!

Piše , Objavljeno

Neki od nas padnu u tešku depru kada izgube 100 kuna, a kako li je tek Liu Hejunu, kineskom biznismenu koji je u samo pola sata izgubio gotovo 100 milijardi kuna?!

hanergyIako se prilikom trgovine dionicama, udjelima, fondovima i ostalim ekonomskim nebulozama često zna dogoditi da firme i pojedinci u kratkom vremenskom periodu izgube ili dobiju stotine milijuna dolara, ono što se dogodilo kineskom biznismenu Liu Hejunu uistinu se ne viđa često. Vlasnik i najveći dioničar hongkonške tvrtke za proizvodnju opreme za solarna postrojenja Hanergy Thin Film Power tako je u kasnim večernjim satima sa srijede na četvrtak u svega pola sata izgubio čak 14 milijardi dolara u udjelu svojih kontrolnih dionica te tako od jednog od najbogatijih Kineza postao jedan od najvećih gubitnika u povijesti hongkonške burze. Pošto je ovakav pad praktički nezabilježen, lako je moguće kako se ovdje radi o nekakvoj burzovnoj prijevari, a u tom bi slučaju neki (među kojima i sam Hejun) vrlo vjerojatno mogli izaći kao daleko bogatiji ljudi nego što ovaj “gubitak” sugerira.

Li Hejun je do hrpe para došao u prva četiri mjeseca ove godine kada je vrijednost njegovih dionica porasla na nevjerojatnih 40 milijardi dolara (za usporedbu, vrijednost dionica najveće slične američke tvrtke, First Solar Inc., je “samo” 5,6 milijardi dolara), a već su tada mnogi dizali obrve sumnjajući na nekakve mutne poslove. Naime, Hanergy Thin Film Power je dio velike Hanergy grupacije s kojom i vrši svu trgovinsku razmjenu pa su stručnjaci počeli sumnjati u to kako Hanergy Group fiktivno stimulira Hanergy Thin Film Power te ju prikazuje kao daleko jaču i financijski stabilniju tvrtku nego što ona stvarno jest. Po svemu sudeći, izgleda kako su se sumnje u mutne poslove sada i obistinile!

Li Hejun - ovaj čovjek ne izgleda kao netko tko bi "samo tako" spušio 14 milijardi dolara... nešto se tu opasno muti!

Li Hejun – ovaj čovjek ne izgleda kao netko tko bi “samo tako” spušio 14 milijardi dolara… nešto se tu opasno muti!

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj toj priči jest vjerojatni razlog nevjerojatnog pada cijene dionica, a taj je izostanak Lia Hejuna s nedavno održanog godišnjeg sastanka dioničara. Glasnogovornik tvrtke Hanergy Thin Film Power je tada izjavio kako gospodin Hejun ne može sudjelovati na sastanku jer “ima nekog drugog posla“. Stvarno? Kakav to posao mora biti da je vrijedan gubitka gotovo 100 milijardi kuna?! Da, da… sve više nam to smrdi na nekakve mutne igre, pogotovo kada znamo da je prije svega nekoliko dana najveći Hanergyev rival, tvrtka Yingli Green Energy Holding, doživjela pad cijene dionica od čak 37% nakon što se pročulo kako njezini dioničari sumnjaju u nastavak njihovog naglog i nerealnog rasta. Izgleda kako nam ne preostaje ništa nego ponovno pogledati Wall Street i podsjetiti se kako se svjetska elita igra s bezobrazno velikom lovom!

TAGOVIburza dionice hong kong kina novac trgovina

Komentiraj