Report

Kuda ide ovaj vlak?

Aside Banners

Japanska željeznica drži liniju otvorenom samo zbog jedne djevojčice

Piše , Objavljeno

Iako možda nije 100% istina, opet je lijepo znati kako se japanska vlada brine o svojim građanima, koliko god to bilo neisplativo.

vlak 1Društvenim se mrežama i portalima, pogotovo onima na Dalekom Istoku, ovih dana proširila vijest o željezničkoj liniji koju Japanska željeznica (JR) otvorenom drži samo zbog jedne djevojčice. Prilog o tome je prva napravila kineska medijska kuća CCTV, koja je u svojim vijestima prikazala zanimljivu sudbinu japanske srednjoškolke koja živi u poprilično izoliranom selu na sjevernom japanskom otoku Hokkaidu i koja do škole i natrag svaki dan putuje vlakom. Ono što je u ovoj priči zanimljivo jest da je ona jedina putnica na toj željezničkoj liniji i da vlak dva put dnevno vozi isključivo zbog nje, te se shodno tome prilagođava njezinim terminima.

vlak 2

Ta je linija prije tri godine bila pred ukidanjem, ali kada su vlasti i JR vidjeli kako tamo postoji jedna mlada putnica kojoj vlak treba, odlučili su joj izaći u susret i omogućiti prijevoz, iako su troškovi za tako nešto ogromni. Liniju namjeravaju držati otvorenom sve dok cura ne završi školu, što bi se trebalo dogoditi ove godine. Upravo je ovo izazvalo lavinu pozitivnih komentara, a neki su išli toliko daleko da su obznanili kako im uopće nije problem i umrijeti za zemlju koja se toliko brine o svojim građanima, ma koliko god joj to bilo neisplativo. Naravno, odmah su se počele povlačiti paralele između japanske brige za obrazovanjem i ostatka svijeta, pa i naše malene Hrvatske gdje su takve stvari obično na zadnjem mjestu, ali izgleda da je priča o vlakiću za jednu jedinu djevojčicu ipak malo preuveličana.

vlak 3

Kako je izvjestila tajvanska agencija Apple Daily, djevojka zapravo ulazi na vlak na sasvim drugoj stanici s još 10-ak svojih kolega i kolegica, a kada se vraća kući, na izbor ima čak tri linije. Istina je pak da se stanica sa početka priče, Kami-Shirataki, zatvara u ožujku ove godine i to vjerojatno nema nikakve veze s romantiziranom pričom srednjoškolke. Je li u pitanju samo senzacionalizam, pokušaj da se na nostalgični način osvrne na propadajuće japansko selo ili japanske željeznice stvarno imaju vlak za jednu djevojčicu ne znamo, ali za sada ćemo naivno vjerovati kako je riječ o potonjem. Neka, treba nam malo i ovakvih lijepih vijesti…

TAGOVIjapan obrazovanje srednjoškolka vlak željeznica željeznička linija

Komentiraj