Report

Razvali taj asteroid!

Aside Banners

Japanski svemirski top za uništavanje asteroida sprema se za prvu misiju

Piše , Objavljeno

Asteroidi nam nikada nisu bili previše dragi, poglavito iz razloga što neki od tih gadova mogu bez problema uništiti sav život na našoj planeti. Imamo li mi ikakvo oružje za borbu?

hayabusa 2

Dobro, možda smo malo pretjerali s naslovom, jer spomenuti top tehnički ne može uništiti asteroid, ali… blizu smo! Sve vezano uz novi projekt Japanske svemirske agencije (JAXA) toliko je cool, da poželimo odmah spakirati prtljagu, kupiti avionsku kartu za Japan i u avionu proći nekakav brzi tečaj za inženjera, kako bismo i mi mogli sudjelovati u jednoj od najluđih svemirskih misija ikada.

JAXA (ne može biti bolji akronim za svemirsku agenciju) upravo završava rad na svojoj novoj svemirskoj letjelici Hayabusa 2 (a dajte Japanci, zašto vam sva imena moraju biti tako opako kulerska?!), koja će uz pomoć posebnog svemirskog topa 2018. gađati asteroid 1999 JU3, kako bi sakupila uzorke i dopremila ih natrag na Zemlju radi analize. Sada vas izazivamo da na našem portalu pronađete rečenicu koja zvuči bolje od ove!

Ovih su dana japanski inženjeri uspješno testirali top, koji bi trebao ispaliti metalni metak pri brzini od 2 km/s, te stvoriti krater širine nekoliko metara na spomenutom asteroidu, iz kojega će se potom izvlačiti uzorci. 1999 JU3 je asteroid promjera 920 metara, a izabran je zbog pretpostavke da sadrži velike količine vode i organskog materijala. Ako misija uspije i uzorci se uspješno vrate na Zemlju, znanstvenici bi mogli doći do nekih novih saznanja o nastanku života na našoj planeti.

hayabusa 2

Lansiranje Hayabuse 2 (inače, hayabusa je japanski naziv za vrstu sivog sokola) planirano je za prosinac 2014. godine, a letjelica bi do svoga cilja trebala stići sredinom 2018. godine. Već bi 2019. laganim korakom trebala krenuti kući, a negdje za 10-ak godina od današnjeg dana bismo na Zemlji mogli imati prve komadiće dalekog nam 1999 JU3-a.

TAGOVIasteroidi Axe svemir hayabusa 2 japanska svemirska agencija misija u svemir svemirski let

Komentiraj