Report

Daj još jednu gazda Miro!

Aside Banners

“Jedno piće” ne znači svugdje isto, a evo što ćete za to dobiti u raznim zemljama diljem svijeta

Piše , Objavljeno

Mi smo već navikli na onu “popiti ću samo jedno piće”, ali što to zapravo znači? Sudeći po razlici između Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva, nešto sasvim drugačije!

piće 1Iako mi u ovim krajevima uglavnom govorimo “idemo na pivo”, pa što se dogodi, dogodi se da se zaigramo pa onda u neki kasni jutarnji sat mrtvi pijani zavapimo za još samo jednim pićem. Obično je to normativ u obliku boce pive, 0,03 neke žestice ili dva deci vina u bilo kojem formatu i mi to itekako dobro znamo. No, da istu stvar pokušamo isfurati u primjerice Austriji, dobili bi nešto sasvim drugačije od onoga na što smo navikli. Točnije, dobili bismo duplo!

piće

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Addiction je tako na primjeru mnogih zemalja svijeta pokazalo što u njima znači to “jedno piće”. Dokazano je kako se udio alkohola u tom izrazu razlikuje od države do države, pa tako “jedno piće” na Islandu sadrži 8 grama čistog etanola, dok “jedno piće” u Austriji sadrži čak 20 grama čistog etanola. Mi, kao i većina drugih zemalja svijeta, smo se našli negdje u sredini na 10 grama čistog etanola, što je otprilike i mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). A sada, bacite oko na tu njihovu listu i naučite za budućnost što se gdje pije!

alkohol

Naravno, ovi podaci se odnose na aproksimacije alkohola, jer većina konobara i barmena ne mjeri točno koliko cuge natoči (prvenstveno se tu misli na žesticu), pa uglavnom to na kraju ispadne nešto manje, pa neke države zato imaju malo fleksibilnije zakonitosti. Mi smo brojke proučili, a sada to nekako treba i testirati. Ništa, torbu na đale i put pod noge… ima toliko zemalja za posjetiti i u toliko se birtija zapiti, da treba početi odmah. Sve za znanost!

TAGOVIalkohol cuga etanol gram norma normativ piće pijanstvo

Komentiraj