Report

tobogan yologan

Aside Banners

Jeste li dovoljno hrabri za ove najluđe vodene tobogane?

Piše , Objavljeno

Vodeni tobogani se savršeno uklapaju u naše nedjeljne aktivnosti kada se odlučimo namakati u polupraznim gradskim bazenima. Definitivno nas razbude nakon višesatnog sjedenja u vrelom jacuzzi bazenu. I to onom tamno zelenom s hrpom baka i dlakavih likova koji se guraju dok traže mjesto s mlaznicama koje će izmasirati leđa i neke druge dijelove tijela. Onda već ljuti i željni promjene odemo na spiralni tobogan koji košta 15 kuna i traje kraće nego pranje ruku nakon nužde u subotnjem izlasku. Najboljih 5 sekundi u danu…

Ovo nisu tobogani na koje smo se navikli. Zapravo nisu ni tobogani koje smo si mogli zamisliti da postoje. Spadaju u kategorije najboljih i najstrašnijih, a neki imaju reputaciju ubojitih. Doslovno ubojitih. Iako za svaki od njih morate prevaliti više kilometara nego kada rješavate papirologiju u hrvatskim ustanovama mi vjerujemo da se isplati. Čak i tih nekoliko sekundi u kojima idete većom brzinom nego je dopušteno juriti vozilima kroz naseljena područja. Svaki od njih je poseban i zanimljiv na svoj način.

Leap of Faith – Atlantis Paradise Island, Bahami

Bahami su poznati kao raj, ali ako vam je dosta raja zaputite se na ovaj tobogan s morskim psima. Točnije lagunom u kojoj pliva hrpa morskih pasa oko vas dok klizite kroz stakleni tunel koji kreće na 20 metara visokog majanskog hrama. Zanimljivo je sve dok jednom ne pukne staklo i završite u laguni servirani kao ručak.

Aqualoop – Terme 3000, Slovenija

Ovaj je nešto bliže u susjednoj nam Sloveniji. Nastao je 2008. godine i definitivno je jedan od najbržih vodenih tobogana i prvi u svijetu koji ima petlju od 360 stupnjeva. Prije nego krenete vas zatvaraju u kapsulu koja se nalazi na visini od 20 metara. Dovoljno je velik da u vožnji dođete do granica Austrije. Zato vam savjetujemo da si ponesete osobnu iskaznicu ili putovnicu. Za svaki slučaj.

The Scorpion’s Tail – Vodeni park Noah’s Ark, SAD

Opasno je kao što i zvuči. Zamislite da ste na visini zgrade od 10 katova i odjednom nestane tlo na kojem stojite. 7 sekundi kasnije ste prešli 122 metra tobogana. Vi izračunajte brzinu kojom jurite, Ja sam mislio da vožnje vodenim toboganima trebaju biti zabavne, ali ovo je već za opaljenu ekipu. Utješna je činjenica da je tobogan u potpunosti zatvoren sve dok ne dođete do samog kraja.

Insano – Beach Park, Brazil

Insano opravdava ime. Jedan od najviših tobogana na svijetu, što se da zaključiti po činjenici da je jedno vrijeme držao Guinnessov rekord. Visine je kao zgrada od 14 katova, a spuštate se brzinom od 110 kmh. I to u otvorenom tipu tobogana koji nema petlji koje bi vas mrvicu usporile. Hvala, ali ne hvala. Preskačemo i ovaj. Ostajemo sigurni u onoj birtiji na kraju bazena.

Lightshow Waterslide – Wroclaw Aquapark, Poljska

Ovo je jedan od onih kul i malo manje strašnih stvari. Idealno za sve hipije, klince i one koji su popili barem 4 piva prije bazena. Skroz inovativan i drugačiji pristup tobogana koji vas vode kroz druge dimenzije i poželite se vratiti svaki puta. Cijeli aquapark je opremljen hrpom tobogana tako da vam neće biti dosadno bili vi hrabri ili samo željni opuštanja.

The Verrückt – Schlitterbahn Park, SAD

Spust s jednog od najgorih i najviših tobogana započinje na visini preko 50 metara od tla, a par sekundi kasnije nalazite se dolje izbezumljeni od straha. Tobogan je proglašen najvišim kada je napravljen 2014. godine. No ugašen je već 2 godine kasnije kada je zabilježen incident koji je završio smrtnim slučaj maloljetne osobe i teškim povredama (lom čeljusti i noge) punoljetnih osoba.

AquaDuck – Na Disney kruzeru, SAD

Možda čak i najkul vodeni tobogan. Nalazi se i proteže se preko cijelog Disney kruzera pružajući vam odličnu panoramu dok putujete. Možda nije najbrži i najveći, ali definitivno imate najbolji pogled. Vožnja traje minutu dok idete 15-ak kilometara na sat. Vodeni tobogan u sklopu vodenog parka koji je na vodi je neizostavna stvar za ovu listu.

Kilimanjaro – Aldeia Das Aguas Park, Brazil

Budući da je The Verrückt zatvoren, Kilimanjaro je preuzeo ulogu najvišeg i najstrašnijeg tobogana. Kut spuštanja je toliko strm da neki dotaknu tobogan tek kada budu pri dnu. Tako barem kruže glasine među onima koji su preživjeli. Navodno 1 od 20 osoba odustane kada se uspije popeti gore i pogleda toboganu u oči. Brzine su nešto niže nego ograničenja na domaćoj autocesti A1.

Summit Plummet – Disney Water Park, SAD

Tko bi rekao da će Disney napraviti ovako strašan i odličan tobogan. Jedan od tobogana koji imaju najgori kut kojim se možete otklizati dolje pri brzini od 90 na sat. Neki se kunu da ne diraju površinu pri početku spusta. Vjerujemo im. Ako ništa barem izgleda odlično i tamo vas vozi žičara. Izgleda kao planina puna snijega i na vrhu je mala brvnara iz koje se bacate na spust.

L2 – Wörgler Wasserwelt, Austrija

Ni ovaj nam nije toliko daleko ali jednako je zanimljiv kao i ostali. Pakao započinje kada stanete na ploču koja odjednom nestaje, a vi padate i vrištite tako jako da se čuje sve do Slovenije. Prvi je u svijetu koji ima duplu petlju u koju uletite pri velikoj brzini. Razmislit ćete dva puta prije nego se odvažite popeti na vrh.

Wildbeest – Holiday World & Splashin Safari, SAD

Park koji službeno ima, ne jedan, nego dva najduža vodena tobogana na svijetu. Jedan od 520 metara, a drugi od 537 metara. Wildbeest je osvojio hrpu nagrada za najbolji vodeni tobogan. Idealno za ekipu budući da se spuštate u nekakvom gumenjaku. Možda vas bude malo manje strah. Ovdje je fokus na zabavi. Hrpa tunela, petlji, kuteva od 45 stupnjeva i sl.

Koji vas je zaintrigirao najviše? Jeste li dovoljno hrabri ili ostajete na onom malom od 2 metra kao i mi?

TAGOVIadrenalin bazeni ljeto vodeni tobogani

Komentiraj