Report

Jugoslavija je raj na zemlji!

Aside Banners

Jugoslavija, zemlja iz snova! Barem na američkom filmu iz 60-tih

Piše , Objavljeno

Bez previše ulaženja u složena geopolitička pitanja bivše Jugoslavije, Pan Amov polusatni promotivni dokumentarac iz 1964. prikazuje Jugoslaviju kao raj na zemlji.

jugoslavija

Neki su tih 60-ih godina proživljavali najbolje godine svoga života, neki su proklinjali dan kada je nastala ta umjetna Republika, a većina se još nije niti rodila. No bilo je to uistinu posebno vrijeme u našoj povijesti, koje osim propagandnih dokumentarnih i igranih filmova domaćih autora, nije na kvalitetan (ili bilo koji drugi) način ostalo zabilježeno kroz objektive tadašnjih stranih filmaša.

Na svu sreću, tu i tamo, iz tko zna kojeg zaboravljenog spremišta ili s prašnjavog tavana, svjetlost dana ugleda neki povijesni dokument, koji nam da sasvim novu perspektivu na određena mjesta, događaje i ljude. Takav je i slučaj sa ovim promotivnim dokumentarcem, koji je snimljen za potrebe američkog avio-prijevoznika Pan Ama.

Yugoslavia on Kodachrome:

Snimljen na revolucionarnom 16 mm Kodachrome filmu, ovaj dokumentarac prikazuje najveće ljepote Jugoslavije. Počevši od Beograda, ovaj kratki putopisni pregled nastavlja preko Sarajeva i Mostara, do Dubrovnika, Splita, Plitvica, Bleda i na kraju Zagreba. Ne priča se tu nimalo o složenim geopolitičkim temama i pitanjima koja su se u ono vrijeme postavljala, već o čistoj prirodnoj, kulturnoj i ljudskoj ljepoti ovoga kraja.

Sam dokumentarac je nastao po narudžbi Pan Ama, jednog od najvećih američkih i svjetskih avio-prijevoznika (propao 1991. godine), koji je, među ostalim, bio poznat i po svojim letovima u podijeljeni Berlin. Njihova linija za Jugoslaviju je tih 60-ih godina prošloga stoljeća predstavljala jedinu liniju te kompanije u neku od komunističkih zemalja Istočne Europe. Ne smijemo zaboraviti da je Hladni rat tada bio u punom jeku, te je mogućnost dolaska Amerikanaca u jednu komunističku zemlju bila prilično velika stvar. Zato se u dokumentarcu itekako trude prikazati Jugoslaviju kao prekrasnu, jeftinu i prije svega sigurnu destinaciju, koja bez problema može parirati bilo kojoj europskoj, ali i svjetskoj turističkoj destinaciji.

jugoslavija

Pogled na Dubrovnik, čaša dobrog vina i dobroćudna koza. Welcome to Croatia!

Za razliku od VICE dokumentarca na temu Balkana, Pan Am bivšu Republiku ne pokazuje kao nazadnu sredinu punu nasilja i netrepeljivosti, nego kao mjesto gdje se svi vole i žive u ambijentu iz snova. Moramo na žalost ustanoviti da su oba dokumentarca prikazala samo jednu od nekoliko strana mnogostrane medalje, te da još čekamo pravi i realni vanjski prikaz našeg malog i kompleksnog kutka svemira.

TAGOVIbalkan dokumentarac jugoslavija kodachrome pan am vice

Komentiraj