Report

tri crte

Aside Banners

Kada će naši ovim putem? Kokain i MDMA dekriminalizirani na tri godine

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

BBC prenosi da će Kanada privremeno dekriminalizirati posjedovanje malih količina nekih nedopuštenih droga u Britanskoj Kolumbiji.

Pokrajina je zatražila izuzeće od kaznenog zakona nakon što je prošle godine od predoziranja umrlo preko dvije tisuće ljudi. Britanska Kolumbija prije pet godina proglasila je krizu predoziranja javnozdravstvenom izvanrednom situacijom, kada je predoziranje bilo uzrok smrti za više od devet tisuća ljudi.

Ovaj vremenski ograničen trogodišnji proces prva je vrsta takvoga ispitivanja terena u Kanadi.

Time će odraslima biti dopušteno posjedovati ukupno 2,5 grama opioida, kokaina, metamfetamina i MDMA-e.

Iako će te tvari ostati ilegalne, odrasli koji ih budu posjedovali radi osobne upotrebe neće biti uhićeni i optuženi te im droga neće biti oduzeta. Umjesto toga, ponudit će im se informacije o dostupnim zdravstvenim i socijalnim uslugama.

U svom prošlogodišnjem zahtjevu saveznoj vladi, iz Britanske Kolumbije izjavili su da traže izuzeće od zakona o drogama kako bi uklonili sramotu koja često sprječava ljude da posegnu za pomoći koja im može spasiti život.

Federalna ministrica mentalnog zdravlja i ovisnosti Carolyn Bennett tvrdi da su se na ovakav potez odlučili i da bi spasili živote, ali i kako bi ljudima koji se drogiraju pružili dostojanstvo i izbor.

Gradonačelnik Vancouvera Kennedy Stewart rekao je da ta odluka označava temeljno preispitivanje politike o drogama koja favorizira zdravstvenu skrb nad “lisicama”.

Program će trajati od 31. siječnja 2023. do 31. siječnja 2026. Postoje neka izuzeća od sheme, koja se neće primjenjivati ​​na osnovne i srednje škole, ustanove za skrb o djeci, zračne luke ili na pripadnike kanadske vojske.

 

TAGOVIdekriminalizacija droge kanada kokain mdma