Report

Horoskop je svejedno bullshit!

Aside Banners

Kada ste rođeni: Datum ipak ima utjecaj na našu osobnost i promjene raspoloženja?

Piše , Objavljeno

Nismo od onih koji vjeruju u astrologiju, tarot i slične muljaže, ali mađarski znanstvenici sada tvrde da bi godišnje doba našeg rođenja ipak moglo odigrati bitnu ulogu u daljnjem životu!

doba 2Svatko je slobodan vjerovati što god želi, ali mi jednostavno ne pušimo one televizijske vračare, crvene, plave, žute i bilo koje druge magove, proricatelje sudbine i slične prevarante koji su donekle plemenitu pseudoznanost i/ili pogansko vjerovanje znano kao astrologija sveli na jeftinu, trash zabavu i sisanje zadnje kune iz džepova očajnih ljudi. Horoskopi, natalne karte i slične metode određivanja ljudske osobnosti i njegove sudbine upravo su zbog te trivijalizacije izgubile i ono malo vjerodostojnosti koje su imale, ali skupina mađarskih znanstvenika sada tvrdi da možda nije sve toliko crno-bijelo kako nam se činilo.

Ne, još uvijek nije dokazano kako položaj planeta i zvijezda te njihov odnos prema datumu  rođenja imaju ikakav utjecaj na ostatak našega života, ali godišnje doba u kojem smo rođeni moglo bi itekako utjecati na neke naše psihofizičke karakteristike, poglavito promjene raspoloženja. Do ovakvog je zaključka došla ekipa pod vodstvom doktorice Xenie Gonde sa Sveučilišta Semmelweis u Budimpešti, koji su na osnovu godišnjeg doba rođenja i rezultata psihoanaliza 400 ispitanika donijeli zaključak kako postoji mogućnost izravne veze između ta dva pojma.

horoskop

Naravno da to nema nikakve veze s nekakvim magijskim ritualima i duhovnim bićima, već je sve stvar čiste biologije te se odnosi na lučenje hormona poput serotonina i ovisnost o dnevnom ritmu našega tijela, a iako nisu pronađeni točno određeni mehanizmi koji uzrokuju ove promjene, vjeruje se kako se one iniciraju već u majčinoj utrobi. Istraživanjem se uspoređivalo godišnje doba rođenja ispitanika s njihovim osobnim predodžbama vlastitog temperamenta, a statistička je analiza pokazala neke vrlo zanimljive (iako nikako egzaktne) trendove.

Tako su oni koji su rođeni u proljeće imali uglavnom vrlo hipertimičan temperament s izraženo pozitivnim pogledima na svijet oko njih i same sebe, a slični su rezultati dobiveni i za one rođene u ljeto. Razlika je jedino u tome što “ljetna djeca” imaju daleko veću šansu drastičnih promjena raspoloženja i perioda u kojima imaju iznimno negativne i tmurne poglede na život. Djeca rođena u jesen kasniji će život statistički provesti u znatno češćim fazama depresije, a najgore prolaze oni koje majke na svijet donesu u zimskim mjesecima. Ipak, oni imaju jednu malenu prednost: daleko su manje razdražljivi od ostatka ekipe! Eto, nije sve tako sivo…

depresija

Pošto znamo da je statistika zeznuta stvar, jasno je kako i ovakva istraživanja treba uzeti s velikom dozom sumnje, a prvenstveno se to odnosi na mnoštvo varijabli koje treba uzeti u obzir. Primjerice, godišnja doba nisu jednaka u Finskoj, Sudanu i Vijetnamu pa ni ti vremensko-meteorološko-planetarni efekti nemaju jednak utjecaj diljem cijele zemaljske kugle. Ipak, kao netko tko je rođen u srpnju mogu potvrditi da sam sklon prilično čestim promjenama raspoloženja, tako da… možda ipak ima nešto u ovome!

TAGOVIastrologija godišnje doba horoskop ljudsko tijelo organizam promjene raspoloženja serotonin svemir vjerovanje

Komentiraj