Report

Kao dragulj

Aside Banners

Kako je nastala najslavnija slika 20. stoljeća

Piše , Objavljeno

Prošlo je stoljeće bez sumnje bilo najaktivnije u ljudskoj povijesti, s mnoštvom trenutaka koje je vrijedilo zabilježiti na fotografskom filmu. No samo jedna slika može nositi epitet “najslavnije”.

earthrise

Istina je, kao i uvijek, u oku promatrača, no kada se govori o najslavnijim i najznačajnijim fotografijama 20. stoljeća, malo se što može usporediti s onim što su uslikali prvi svemirski putnici i naše svemirske letjelice, pioniri jednog sasvim novog doba u povijesti čovječanstva.

Zauvijek će tako ostati zapamćene Pale Blue Dot (Voyager 1) i Blue Marble (posada Apolla 17), no posebno mjesto ipak zauzima legendarni Earthrise, fotografija koja je doslovno promijenila svijet.

Uslikala ju je posada letjelice Apollo 8, koja je 1968. godine kao prva u povijesti čovječanstva obletila Mjesec. Nakon što je već tri puta okružila naš prirodni satelit, 24. se prosinca (ni manje ni više nego na Badnjak) pred astronautima Frankom Bormanom, Jamesom Lovellom i Williamom Andersom ukazao nevjerojatan prizor Zemlje koja ‘izlazi’ iznad površine Mjeseca, a potonji je član posade uspio okinuti ukupno tri fotografije, od kojih je jedna zauvijek promijenila svijet. Kako je ovaj nevjerojatan (premda manje-više slučajan) pothvat izgledao možete pogledati u ovoj rekonstrukciji NASA-e povodom 45. godišnjice povijesnog leta.

Earthrise – rekonstrukcija:

Možda se danas takve fotografije više ne smatraju nečim posebnim, ali u ono vrijeme ovako nešto nije bilo viđeno nikada prije. Osim čiste estetike i ljepote fotografije, u mnogim su se ljudima pobudili teško objašnjivi osjećaji vlastite krhkosti i nemoći u kozmičkih sferama te shvaćanje kako mi kao rasa nismo toliko superiorni kako smo prije mislili. Mnogima je postalo jasno da naš vlastiti opstanak ovisi o toj malenoj plavoj kuglici, koja nevjerojatnom brzinom leti crnim bespućima svemira, te su upravo zato velikani 20. stoljeća odlučili poduzeti neke korake kako bi se održao naš način života.

earthrise

U SAD-u su se odmah donijele rezolucije o čistom zraku i vodi, održana je i prva Zemaljska konferencija te konferencija UN-a s tematikom zaštite okoliša. Danas se zna da je upravo Earthrise imala vrlo snažan (a možda i ključan) učinak na osnivanje organizacija poput Greenpeacea i Doktora bez granica, a časopisi Time i Life su ju stavili na svoje naslovnice kao najznačajniju fotografiju 20. stoljeća. Zasluženo? U potpunosti…

TAGOVIapollo earthrise fotografija Zemlje mjesec nasa svemir zemlja

Komentiraj