Report

Nepoznato o poznatome

Aside Banners

Kako su Tito i Staljin skoro započeli Treći svjetski rat

Piše , Objavljeno

Malo veći poznavatelji povijesti 20. stoljeća znaju kako se Joža Tito i Joža Staljin nisu baš pretjerano voljeli, ali malo tko je tada (a i sada) bio svjestan kako su mogli započeti Treći svjetski rat.

ekipaO podjelama teritorija nakon Drugog svjetskog rata bi trebali nešto znati čak i oni koji su satove povijesti provodili drijemajući ili igrajući 294. partiju križić-kružića, ali prođimo na brzinu kroz tih par godina: antifašisti su porazili fašiste, svijet se podijelio na “demokratski” Zapad i komunistički Istok, a mi smo zapeli u potonji talon, s kumrovečkim bravarom Josipom Brozom Titom kao neprikosnovanim vođom novonastale Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Stari je Tićo za sebe mislio kako je najveći komunista na svijetu što se nije nimalo svidjelo Josifu Staljinu, premijeru moćnog Sovjetskog Saveza koji je sebe smatrao jedinim pravim vrhovnim komunističkim vođom. A kada se dva ega sudare…

stalin

Staljin je navodno toliko mrzio Tita i Jugoslaviju te njihove navodne planove za daljnjim širenjem i udaljavanjem od utjecaja Moskve da je bio spreman riskirati novi veliki rat samo kako bi ga uništio, ne mareći pritom da je na strani Jugoslavije tada još uvijek bio SAD i Zapadna Europa. Sve to i mnogo više se može pročitati u nedavno deklasificiranim papirima američke obavještajne službe NSA, a ovom se temom vrlo detaljno bavio povjesničar John R. Schindler (ne ONAJ Schindler). Evo kako on objašnjava zašto je Staljin toliko mrzio našeg Jožu: “Kao odgovor, Staljin je zahtijevao izravno vojno rješenje njegova problema s Jugoslavijom. Kada su propale sabotaže i svrgavanja, najbolja je opcija ostalo uništenje Titove hereze moću Crvene armije. Detalji sovjetske vojske za uništenje titoizma o kojima je svoje sumnje imao NATO, potvrdio je general Bela Kiraly, prebjeg iz mađarske vojske nakon revolucije u toj zemlji 1956. godine. Kiraly, koji je bio imenovan zapovjednikom mađarske invazije, svjedočio je sovjetskom planiranju invazije i ogromnom gomilanju sovjetskog naoružanja i trupa u njegovoj zemlji. Kako se Kiraly prisjeća, sovjetski je pukovnik posjetio njegov ured u srpnju 1951. godine i ukorio ga što svoje časnike uči zemljopis bilo koje druge države osim Jugoslavije: “Tvoji studenti moraju učiti samo jedno bojno polje, teritorij našeg neprijatelja, Jugoslavije.

tito

Prilično čupava situacija, pogotovo kada se zna kako su Saveznici tada znali za ove planove te počeli i sami gomilati svoju vojsku i slati pomoć Jugoslaviji. Staljin je toga bio svjestan, kao i vjerojatnog uplitanja Zapada u ovaj sukob, ali je bio spreman započeti Treći svjetski rat samo kako bi uništio Jugoslaviju. Pa zašto onda nije? Odgovor leži na drugom kraju svijetu, u Sjevernoj i Južnoj Koreji. Tamo je 1950. godine započeo brutalni Korejski rat, a Ameri su odmah pohitali u pomoć svojim južnokorejskim saveznicima. Kada je Staljin to vidio, skužio je kako se ovi ne šale te je odlučio ostaviti Jugoslaviju na miru jer mu izravan sukob sa Zapadom uistinu nije bila pametan potez. Je li to cijela istina ili samo još jedna propagandna obmana vjerojatno nećemo nikada saznati, ali kako stvari stoje, moramo biti sretni da upravo naš maleni kutak planeta nije bio povod vjerojatnom smaku svijeta!

TAGOVIjugoslavija komunizam povijest rat SSSR staljin tito treći svjetski rat

Komentiraj