Report

Većini smeće, nekima bogatstvo

Aside Banners

Kanalizacija je puna zlata i srebra, a neki već znaju kako to iskoristiti

Piše , Objavljeno

Još smo donedavno mislili kako su kanalizacijski produkti nešto odvratno i beskorisno, a sada njima gnojimo polja, filtriramo čistu vodu i iz njih rudarimo vrijedne metale!

metal 1Ljudsko je tijelo možda jedno od najsavršenijih strojeva na svijetu, ali što se tiče obrade metala totalno zakazujemo: s jedne strane nas ubija smeće poput olova i bakra, a s druge strane nikako ne možemo iskoristiti zlato, srebro ili platinu. Jedino što nam preostaje jest automatski profiltrirati mikroskopske tragove metala koje na različite načine svakodnevno unosimo u sebe, a jednom kada oni napuste naše tijelo i otisnu se na ludo putovanje do postrojenja za preradu otpadnih voda više nas ne zanima što i kako se s njima događa. No, grupa američkih znanstvenika je pokazala jako veliki interes upravo za to područje, a vjeruju kako bi se iz svih tih silnih kapi ljudskih izlučevina moglo izvući nešto uistinu vrijedno!

kanalizacija 1

Njihove procjene tako govore kako grad u kojem živi milijun stanovnika godišnje proizvede, odnosno u WC školjku baci, metala vrijednog oko 13 milijuna dolara, a po toj bi računici jedna tona kanalizacijske smjese sadržavala oko 0,4 mg zlata, 28 mg srebra, 638 mg bakra i 49 miligrama vanadija (koji je postao iznimno vrijedan zbog uporabe u mobitelima). Analize su rađene u nekoliko gradova diljem SAD-a, a pokazalo se kako su prosječne veličine jednake u svakoj sredini, neovisno o ekonomskom statusu, običajima i sličnim faktorima. Naravno, teško je očekivati kako će svako postrojenje za obradu otpadnih voda dobiti nekakav skupocjeni filtar dragocjenih metala, ali ovako nešto uopće nije loša ideja. Umjesto da sve te silne količine ljudskog otpada odlažemo tko zna gdje, može ih se iskoristiti za proizvodnju gnojiva, filtriranje pitke vode (Bill Gates i njegova škvadra) ili rudarenje… jest da je prljav posao, ali ima i gorih načina za zaraditi kintu!

TAGOVIizmet kanalizacija metali otpadne vode prerada srebro wc zlato znanstvenici

Komentiraj