Report

Aside Banners

Kečeri – američki baletani

Radi se o golemom biznisu koji je prošle godine ostvario dobit u iznosu od jedne milijarde dolara. Hulk Hogan i danas se smatra ikonom američkog sporta.

Piše , Objavljeno

Znali ste da su borbe lažirane puno prije nego ste skužili da se debeli starac u crvenom kostimu ne spušta kroz vaš dimnjak (da, imali ste centralno) ostavljajući vam darove pod jelkom. Riječ je o američkom hrvanju i profesionalnim hrvačima, u našim krajevima poznatijim pod imenom “kečeri�. Naziv svoje korijene vuče iz slobodnog načina hrvanja (catch-as-catch-can ili po naški keč-ez-keč-ken).

Kako napisati bilo što o profesionalnom hrvanju, a da ne spomenemo najprofitabilnije multimedijalno udruženje pod zajedničkim nazivom World Wrestling Entertainment (WWE) koja je svoje djelovanje usmjerila televiziju, Internet i spektakle uživo. Radi se o golemom biznisu koji je prošle godine ostvario dobit u iznosu od jedne milijarde dolara, a svoje borce pretvorio u svjetske zvijezde. Primjerice, Hulk Hogan, čija je holivudska karijera nešto što možemo bez ikakvih problema zanemariti, i danas se smatra ikonom američkog sporta te na VH1 još uvijek vrte njegov reality show Hogan Knows Best, dok Dwayne The Rock Johnson nastupa u američkim blockbusterima i smatra se velikom zvijezdom.

Da vas previše ne zamaramo poviješću, Roderick McMahon i Raymond Mondt su 1953.osnovali Capitol Wrestling Corporation (CWC) koji je nakon kratkog vremena inkorporiran u NWA (National Wrestling Alliance – inače, upravno tijelo u svijetu profesionalnog hrvanja) i ostalo je povijest.

Ono što nas zanima jest “zlatno doba� koje je službeno započelo prvom Wrestle Maniom održanom 1985. u Madison Square Gardenu. Prva je Wrestle Mania izrodila ili etablirala najveće zvijezde kao što su Tito Santana, Mr.T, King Kong Bundy, Roddy Piper, The Junkyard Dog i već spomenuti Hulk Hogan koji se i danas smatraju trademarkom ovog “sporta�.

Tu su još i The Undertaker, Brett Hart, Lex Luger, Ultimate Warrior, a sve ovo ne može proći bez jednog i jedinog Chrisa Benoita koji je u naletu ludosti prije nekoliko mjeseci pobio svoju obitelj (ženu i sedmogodišnjeg sina), a zatim se objesio. Njegov je čin naveo vlasti da se počnu zapitkivati što se točno dešava iza zatvorenih vrata WWE-a. Naime, Benoit je dugi niz godina uzimao steroide, a zatim i testosterone (što je uobičajena praksa nekadašnjim uživateljima steroida) koji su mu mozak pretvorili u kašu što se u konačnici i smatra temeljem za počinjenje grozomornih zločina. Javna je tajna da WWE svoje borce potiče na uzimanje steroida ne bi li u live prijenosima izgledali moćnije i mišićavije i postavilo se pitanje nisu li upravo oni krivci za smrt ove obitelji. Priča je gurnuta ispod tepiha, a WWE se u potpunosti ogradio od cijelog slučaja pozivajući se na svoj wellnes program koji uključuje godišnje preglede svih svojih “zaposlenika�. Nešto slično radi i duhanska industrija sa borbom protiv raka.

Scenom danas “drmaju� Randy Orton, Jeff Hardy, Beth Phoenix, Batista i Trevor Murdoch…

Uz Wrestle Maniju valja spomenuti i ostale brandove iznikle iz WWE-a (prije poznatog kao WWF). To su SmackDown!, WWE Raw, ECW (Extreme Championship Wrestling) i cijeli niz “side projekata� kao što su filmovi, DVD snimke mečeva, mega popularne video igre, sav “merčendajz� vezan za kečere, WWE records i WWE Books koji se bavi izdavanjem autobiografija, beletristike i kalendara. A tu su još i sisate silikonske ribe (WWE Divas) koje nikako ne možemo zaboraviti jer cijelom macho spektaklu daju crtu koja nauljene hrvače koji se grle čini manje gay.

Pogledajte kako se zabavljaju WWE Zečice…

Sve u svemu, golem cirkus za najveću naciju na svijetu iza sebe mora imati i jaku korporaciju koja će cijeli hepening popratiti dodatnim sadržajem. Odavno se zna da je cijeli spektakl namješten i koreografija mora biti uvježbana kao da se radi o baletu, a borbe namještaju i sami gledatelji koji na forumima odlučuju tko će biti pobjednik. To jest, forumi su ponekad odličan pregled cjelokupne situacije i daju uvid u to koga mase najviše vole.

Na kraju krajeva, nemojmo biti naivni, svaki Amer koji se nalazi u publici jako dobro zna da je taj tip hrvanja stvaran kao predizborna obećanja.

TAGOVIhulk hogan sport wrestling

Komentiraj