Report

Pa i mjesec su uspjeli iskopirat

Aside Banners

Kina će u orbitu lansirati umjetni mjesec da osvijetli grad

Piše , Objavljeno

Ameriko, put your guns down. Kina je iskopirala mjesec.

The rumor has it da Kina planira pokrenuti lažni “mjesec” u svemir za koji se nada da će osvijetliti jedan od najvećih gradova u zemlji.

Prema Telegraphu dužnosnici u Chengdu, gradu od 14 milijuna ljudi u kineskoj pokrajini Sichuan, priopćili su kako planiraju postaviti satelit u orbitu do 2020. godine koji može noću osvijetliti sunčevu svjetlost na ulice, tvrdeći kako će biti dovoljno svijetao da potpuno zamijene ulične svjetiljke.

Satelit će upotrijebiti reflektirajuću prevlaku za usmjeravanje svjetlosti kako bi osvijetlio područje na Zemlji do 50 četvornih kilometara, tvrdi Wu Chunfeng, predsjednik Gradskog znanstvenog instituta za istraživanje tehnologije i mikroelektronike za zrakoplovnu industriju.

Lansiranje slijedi sličan projekt 1999. godine kada su ruski istraživači planirali koristiti orbitirajuće ogledalo za osvjetljavanje gradova u Sibiru, nadajući se da će to biti jeftina alternativa električnoj rasvjeti.

Shema koju je razvila Rusija koristila je uređaj nazvan Znamya 2. Bio je opremljen zrcalom od 25 metara radi osvjetljavanja tri milje širokog krila zemlje. Tijekom prvoj orbitiranja zanat je uništen nakon sudara u prostoru, a shema je napuštena.

U primjedbama koje je prvo izvijestio CIFNews, g. Chunfeng je rekao znanstvenom događaju u Chengidu da umjetni mjesec, koji već niz godina traje, proizvodi najmanje osam puta više svjetlosti od stvarnog mjeseca.

Meanwhile in Croatia…?

 

TAGOVIkina mjesec novosti

Komentiraj