Report

Aside Banners

Kineska hakerska dikatatura

Nakon što je šaptom pao Google i još tridesetak američkih kompanija u napadu hakera kineske vlade, stižu nove vijesti sa cyberistoka. Nema više SMS-a

Piše , Objavljeno

Ništa čudno da se nije previše trubilo, zviždalo i javno skandaliziralo o provaljivanju Googela, ipak su Kinezi poharali Gmail korisničke račune ciljanih aktivista za ljudska prava, a usput pošnjofali zaštićene podatke servera još 30-tak prekoatlantksih tvrtki. Adobe, recimo. Kosooki dečki su uspješno odradili posao stoga pssst!… Svaka reklama bila bi antireklama.

No nezavisni, slobodoumni i lišeni svake žive cenure kakvi već jesmo u Ideshu, spomenimo da je riječ o jednom od najsofisticiranijih hakerskih upada u prilično dugo godina. Priznaju to i u McAfeeju, antivirusnom divu koji dodaje da se demonstrirana razina ekspertize viđa jedino u vojno-obavještajnim krugovima. Ameri su potom skužili da trag vodi do kineske vlade na što se Hu Jintao samo blago nasmiješio i lupio vic na temu kako se svim silama bore protiv cyberkriminala te da su međunarodne internetske tvrtke dobrodošle u zemlji riže i pečenog cuckovinja.

Ziher. Uslijed tople dobrodošlice Google je najavio kako više neće cenzurirati informacije po ćefu kineskih glavešina, a možda i totalno obustave biznis u Kini. Zanimljivo je to kako uvrijeđenim stranama, bilo u biznisu, bilo u ljubavi, uvijek nekako čudesno proradi savjest i što je jučer bio deal, danas postaje moralno nedopustivo.

No informatička pismenost kapitalističkih komunjara ne fascinira samo inozemstvo, već i vlastitu im naciju. Pod izlikom borbe protiv pornjave, mobilni operateri dobili su naputak odozgo da ubuduće onemoguće SMS servis svima koji šalju ‘ilegalne ili nezdrave poruke’. Spomeni ‘seks’ u dvije uzastopne rečenice i zaboravi piskaranje po eteru. China mobile navodi kako će određene ključne riječi služiti kao signal za potencijalnog nezdravog korisnika, koji će svoje zdravlje morati dokazivati na sudu ne bi li evenutalno povratio mogućnost slanja SMSova.

Ljudi koji su ovako ili onako navikli na cyber torturu, blokirani web, preinstalirani softver za cenzuru po školama – a koji je skoro postao obavezan za sve kompjutere u zemlji – i koje sve ne političke gadgete, još uvijek su smogli snage preneraziti se novom odlukom vlade. ‘Nezdravo’ nije nigdje zakonski definirano, tako da će interpretacija biti prepuštena milosti i nemilosti vlastodršca. Ili da na medicini uvedu kolegij o SMS zdravlju i proglase ga uvjetom za kupnju mobitela. Nakon epidemije ptičje gripe, zadnje što im fali je gomila telekomunikacijskih bacila u zraku. Jasno.

TAGOVIgoogle hakeri kina

Komentiraj