Report

Profesionalni bijelci

Aside Banners

Kineske tvrtke masovno zapošljavaju bijelce samo zato što su bijelci

Nećemo se više niti praviti kako razumijemo Kineze i njihovu poslovnu strategiju, ali pošto su svakako najjača sila 21. stoljeća, moramo se zapitati imaju li pravo?!

Piše , Objavljeno

Iako je Kina u proteklih 20-ak godina izrasla u najveću ekonomsku silu svijeta, još uvijek postoje određeni kompleksi zbog kojih na nas Zapadnjake, a pogotovo one bijele rase, gledaju s posebnim divljenjem. Želja da budu kao bogati Europljani je u njima ukorijenjana vjerojatno još od vremena Marca Pola, ali pošto su dobar dio 19. i 20. stoljeća bili zadnja rupa na svirali, taj san se počeo polagano rasplinjavati. Sada, kada su se svojim bogatstvom ne samo približili tim državama koje su gledali zavidnim očima nego su ih većinu i prešišali, došlo je vrijeme da se počne ispunjavati i ono što se donedavno činilo neispunjivim.

Kinezima je naime sustav vrijednosti takav da se samo lice (odnosno izgled) smatra bitnijim od onoga što si postigao u životu, barem kada se govori o poslu. Bizarno, ali to je Kina, više ih niti ne pokušavamo skužiti. Pošto svi tamo toliko pate za bijelcima i strancima općenito, smatrajući ih iz nekog razloga boljima od njih samih, pametni su se poslovnjaci dosjetili kako pokazati svoju moć pred konkurencijom, suradnicima i vlastitim radnicima i to zapošljavanjem bijelaca samo zato što su bijelci. Zapravo, zapošljavaju se stranci bilo koje rase, ali na takvom tržištu najbolje cijene postižu ipak oni svjetlije boje kože. Ovakva je praksa posebno raširena u nešto zaostalijoj ruralnoj i kontinentalnoj Kini, gdje ovakav vid ekonomije cvijeta.

Rent-a-Foreigner in China – video:

Osim što ih zapošljavaju da hodaju okolo, prave se važni i budu bijeli, neke tvrtke zapošljavaju bijelce kako bi živjeli u njihovim stanovima, tako dižući vrijednost cijeloj zgradi. Čim neki kupac vidi kako bi mu potencijalni susjed mogao biti stranac i još k tome bijelac, pomisliti će kako ovaj bijelac kao pripadnik superiorne rasa koja bira samo najbolje sigurno ima dobar razlog zašto je uselio baš u taj stan te će bez puno razmišljanja iskeširati dobru lovu. Svjedoci ovakvog oblika zapošljavanja tvrde kako dobivaju i po 1 000 dolara mjesečno da se prave kako rade nešto ili žive u nekom objektu, a u isto vrijeme ne rade apsolutno ništa. Štoviše, vrlo često nemaju apsolutno nikakve kvalifikacije osim toga što su stranci i dobro posluže za pokazivanje. Kinezi koji kuže stvari ih zovu “White Monkeys“, a radi li se o poniženju ljudskog dostojanstva ili poslu iz snova, procijenite sami…

TAGOVIbijelci kina kinezi posao stranci

Komentiraj