Report

Aside Banners

Kineski bus koji vozi IZNAD automobila je napokon stvarnost

Piše , Objavljeno

Kina pati od ogromne prometne začepljenosti, a izgradnja podzemne željeznice je skupa pa su se odlučili na bizaran potez – izgradnju autobusa koji vozi IZNAD automobila.

TEB (Transit Elevated Bus) je bus visok 4.8 metara, 22 metra dug i širok 7.8 metara. Prostora ispod ovog automobila ima za sva vozila koja su niža od 2.2 metra. Što s većima? Ne znamo još.

Bus vozi na električnu energiju i može prevoziti 300 ljudi brzinama do 60 kilometara na sat iako se raspravlja i o većim modelima koji bi mogli prevoziti 1200 putnika tj. jedan razred kineske osnovne škole.

Izgradnja infrastrukture i samog TEB-a je 10 puta jeftinija od izgradnje podzemne željeznice.

Potpuno funkcionalan prototip je predstavljen u Qinhuangdaou i zasad se vozi na kratkom i ravno dijelu ceste, ali i to je početak.

Bus koji vozi iznad postojećeg prometa je prvi put predstavljen kao ideja 2010 godine, a zatim i prošlog svibnja na pekinškom 19. sajmu International High-Tech Expo. Song Youzhou je dizajner ovog busa i izjavio je da već pet velikih gradova (realno – koji grad u Kini nije velik?) ima potpisan ugovore s TEB Technology Development Company za pilot projekte.

Bili smo skeptični prije nekoliko mjeseci i evo što smo napisali o ovom rješenju.

“Na žalost, čini nam se kako ovakav monstrum jednostavno ne može funkcionirati u praksi jer uvelike ovisi o kulturi ostalih vozača i zahtjeva potpuno pravilan promet, a da ne spominjemo prepreke poput kamiona ili nadvožnjaka. Također, ukoliko se ovako nešto pokvari nasred ceste (a čini se kako cijela ta konstrukcija nije baš najstabilnija), mogao bi nastati pravi kaos.”

Čini se da smo bili jednako u pravu kao oni likovi koji su smatrali da automobili nikad neće zamijeniti dobrog konja.

Naša zabrinutost je utemeljena, ali Kinezi su odlučni u rješavanju svih mogućih problema vezanih uz pojavu ovog potpuno novog prometnog sredstva.

TAGOVIbus kina promet

Komentiraj