Report

Bauštela za 3 sata

Aside Banners

Kinezi imaju novi način kako izgraditi vilu dvokatnicu za svega 3 sata

Piše , Objavljeno

Kako je potreba za brzim i jeftinim stanovima u Kini postala iznimno velika, mnoge tvrtke pokušavaju taj problem riješiti na što efikasniji način, a modularni domovi su svakako jedna od zanimljivijih opcija!

kuća 1

Kinezi su nam već dobro poznati po brzini gradnje bilo čega što uhvate u ruke (o kvaliteti nećemo suditi), a svijet svako malo iznenade nekim novim videom koji prikazuje nicanje kakve zgrade u rekordnom vremenu. No, kako je moto uvijek “brže, više, jače“, tako i oni unaprijeđuju tehnologiju izgradnje, a veliki im je skok omogućilo 3D printanje. I ne, ne mislimo na šalice ili figurice iz World of Warcrafta, već divovske “kontejnere” koji su zapravo modularni dijelovi kuće!

kuća 2 kuća 3

Iako modularne kuće nisu ništa novo, ekipa iz tvrtke ZhuoDa Group tvrdi kako je revolucionarizirala samu proizvodnju uporabom 3D printera, a materijal koji koriste je njihova tajna patentirana mješavina industrijskog i poljoprivrednog otpada od kojeg se može proizvesti apsolutno sve, od imitacije mramora do imitacije drveta. Sve se to proizvodi u tvornici, a ZhouDa Group za sada u ponudi ima klasičnu vilu koja se sastoji od ukupno šest 3D modula sa zidovima, stropovima i ugrađenim svim potrebnim instalacijama (struja, voda, kanalizacija).

kuća 4 kuća 5 kuća 6 kuća 7 kuća 9 kuća 10 kuća 11 kuća 12 kuća 13 kuća 14 kuća 15 kuća 16

Za proizvodnju jedne ovakve kuće je potrebno oko 10-ak dana, kada će se svi dijelovi dopremiti do gradilišta i pomoću dizalica sastaviti u roku od nevjerojatna tri sata, pa čak i manje, kako je prikazano na demonstraciji u Xi’an Cityu. A kakva je kvaliteta ovih kućica? Iz ZhouDa Groupa tvrde kako mogu izdržati potres magnitude 9.0 po Richteru te su otporne na vatru i vodu, a sam materijal ne sadrži nikakve štetne sastojke poput formaldehida, radona ili amonijaka. Ono što je pak najvažnije jest veliko sniženje cijene (s obzirom da se sve sastavlja u tvornici i ne trebaju radnici na nekoliko tjedana/mjeseci) i vremena izgradnje, a sve to košta prihvatljivih 4 000 kuna po kvadratu. E sad, hoće li ovako nešto izdržati duže od šest mjeseci i ima li budućnosti u ovakvom načinu gradnje, vidjeti ćemo kroz par narednih godina. U svakom slučaju, tehnologija svakako obećava!

TAGOVI3d printer bauštela dom gradnja građevina kina kuća materijal

Komentiraj