Report

Taj sve vidi

Aside Banners

Kinezi kreću u lov na vanzemaljce novim najvećim svjetskim teleskopom

Kina se ozbiljno uključuje u svemirsku trku ogromnim ulaganjima u svoje vanzemaljske programe, a novi teleskop je jedna od većih investicija.

Piše , Objavljeno

Dobrih je 50 godina najveći svjetski teleskop bio Arecibo Observatory u Portoriku, ali došlo je vrijeme da na scenu dođu neki novi, malo jači igrači. Ovaj put to nisu niti Ameri niti Rusi (pa čak niti u zadnje vrijeme dosta jaki Europljani) već Kinezi, nacija koja je počela ulagati ozbiljnu lovu u svoje svemirske projekte te do 2036. godine planira poslati svoje prve astronaute na Mjesec. No prije toga su svoju moć odlučili pokazati novim najvećim i najmoćnijim svjetskim teleskopom, nazvanim FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), koji uvelike nadmašuje svu tehnologiju koju smo do sada imali.

FAST je promjera nevjerojatnih 500 metara, a površinom je jednak onoj od 30 nogometnih terena. U ovom slučaju je veličina itekako bitna, pa FAST ima čak duplo veće vidno polje od Areciba te je dobrih 10 puta snažniji od teleskopa Effelsber kod njemačkog Bonna. Igračka je to koja ima ogroman potencijal, prije svega daljinom i detaljnošću prikaza koje ostvaruje, a potom i obradom podataka koja je i do 5-6 puta veća od dosadašnjih tehnologija.

FAST telescope – video:

Iako mu to nije primarna funkcija, FAST bi se trebao uvelike fokusirati na potragu za vanzemaljskim životom, odnosno udaljenim planetima koji su potencijalno pogodni za život. Također, namjena mu je proučavati udaljene pulsare kako bi se otkrili novi tragovi gravitacijskih valova ili anomalija u prostor-vremenu te time dobila nova saznanja o galaksijama i postanku našeg svemira. Kina je u izgradnju ovog postrojenja utrošila 180 milijuna dolara te je morala iseliti oko 10 tisuća stanovnika iz okolnog područja provincije Guizhou, ali tamo je država ipak ispred svega. Zato će i prve tri godine korištenje ovog teleskopa biti isključivo od strane domaćih astronoma, a po postignutom dogovoru, tek nakon tog perioda će se FAST-om moći služiti i znanstvenici iz ostatka svijeta. A dobro, onaj čije su igračke se valjda smije prvi igrati s njima…

TAGOVIastonomi FAST istraživanje kina svemir teleskop vanzemaljci

Komentiraj