Report

Aside Banners

Kipchoge otrčao maraton, srušio barijeru od 2 sata – u ovim tenisicama!

Piše , Objavljeno

Eliud Kipchoge, 34-godišnji skromni i karizmatični Kenijac koji se smije usred utrke da otjera bol je napravio nemoguće. Srušio je barijeru maratona – otrčao ga je za manje od 2 sata. Punih 20 sekundi manje. Nevjerojatno, nekad se mislilo da je nemoguće, ali je dokazano suprotno.

View this post on Instagram

HISTORY!

A post shared by Eliud Kipchoge (@kipchogeeliud) on

Ali… Hejteri će hejtati. Djelomično će biti u pravu. Ovaj maraton nije otrčan u natjecateljskim uvjetima već je organiziran ovaj egzibicijski event u kojem je apsolutno sve podređeno rušenju čarobne barijere od 2 sata. Što to znači? A ono… U Beču su osigurali ravnu stazu, optimiziranu za trčanje, uglavnom u sjeni drveća. Elitni trkači su dovedeni, zvijezde trkačkog sporta koji su Kipchogeu na smjene radili zavjetrinu da mu bude nešto lakše trčati. Dobio je disko projekciju na tlu kako bi držao korak i znao održavati tempo. Biciklist mu je davao potrebne suplemente da konstantno ima energije tijekom trčanja.

I dalje je otrčao. Odradio. Srušio nemoguće. Sada neki novi klinci neće misliti da nikad neće istrčati ispod dva sata. Pitanje je vremena kada će netko to napraviti u natjecateljskim uvjetima.

View this post on Instagram

The greatest feeling.

A post shared by Eliud Kipchoge (@kipchogeeliud) on

Pokušao je Kipchoge i ranije ovaj pothvat na Nikeovom eventu u Italiji, na stazi formule 1 u Monzi. Svega 26 sekundi je zakasnio da sruši taj čarobni broj od 2 sata. Nike je za taj pothvat napravio nove tenisice – Vapor Fly Elite. I evo ga… Za event u Beču su poboljšali dizajn i uvelike pridonijeli ovom uspjehu s novim modelom.

View this post on Instagram

1:59:40 the magic Vua follower @oliver5gram at event

A post shared by Protosofthegram (@protosofthegram) on

Jer kad trčiš toliko kilometara – svaki gram je važan. A ovaj element je potpuno legalan i u natjecateljskom okruženju i vjerujemo da će Nike nastaviti razvijati ovaj model.

View this post on Instagram

The shoes!

A post shared by Protosofthegram (@protosofthegram) on

Novi model Vaporfly Next koristi čak tri ploče od karbonskih vlakana – nijedan model tenisica dosad nije koristio više od jedne. Dva tjedna prije eventa u Beču, Kenesisa Bekele je osvojio Berlinski maraton sa samo dvije sekunde zaostatka za službenim Kipchogeovim rezultatom, a dan nakon Kipchogeovog najboljeg neslužbenog rezultata postavljenog u Beču njegova sunarodnjakinja Brigid Kosgei je postavila novi ženski svjetski rekord u Chicagu. Pao je rekord star 16 godina. S 2:15:25 na 2:14:04. Nije mala stvar. Svi ovi maratonci nose Nike Vaporfly model.

Pet najboljih maratonskih vremena (a da se računaju za rekorde) u povijesti je istrčano u zadnjih 13 mjeseci. I svi trkači su nosili neku verziju Nikeovih VaporFlyica.

Ove u kojima je Kipchoge otrčao najbrži maraton ikad na koji se neće gledati kao najbrži maraton ikad će se vrlo vjerojatno zvati alphaFLY. Izgledaju čudno. Izgledaju preveliko. Prechunky. A očito je da su lakše nego išta jer – lik je otrčao brže nego itko!

Imaju tri ploče od karbonskih vlakana. Imaju četiri kapsule za apsorpciju šoka – neke su punjene tekućinom/gelom, a neke pjenom. Tu su i dva sloja lagane pjene na midsoleu.

Ploče i kapsule daju stabilnost i osiguravaju veći povrat energije nego ijedne tenisice dosad. Zoom jastučići naprijed su otkriveni, vjerojatno zbog uklanjanja viška materijala koji nije esencijalan za stabilnost jer… once again… svaki gram je važan.

Čak su iskopani i patenti za ovu tenisicu koji su prijavljeni prošle godine i kroz ovakvu jednostavnu dekonstrukciju možda najbolje prikazuju što se događa – iako ne znamo točno u detalje što se sve događa.

nike vaporfly 1

nike vaporfly 2

nike vaporfly 3

Ovoliko inženjeringa me podsjeća na rane dane razvoja tenisica za trčanje kada je legendarni trener Bill Bowerman uništio ženin toster za vafle kako bi napravio potplat koji bolje prianja uz trkaču podlogu. On je živio u vrijeme kada se na rekreativne trkače gledalo kao na luđake, automobili su im trubili, nerijetko su ih vozači gađali limenkama i ostalim stvarima uz povike “gdje ideš? od čega bježiš?”. Napisao je i prvu knjigu o joggingu te je zaslužan za sve ovo što imamo danas – a utemeljio je i Nike s Philom Knightom te su upravo oni tehnologiju tenisica za trčanje odveli na novu razinu, a u 2019. vidimo da Nike nastavlja s tom filozofijom.

Gornjište je također napravljeno od laganih materijala, već smo vidjeli mrežasto rješenje ranije.

Svaka čast.

Kada će svi moći kupiti ove tenisice? Ne znamo, ali smo sigurni da one neće ostati ekskluzivno pravo nekolicine elitnih trkača jer da bi se oprema smatrala prihvaljivom za rušenje starih i postavljanje novih rekorda – propisano je da mora biti dostupna svima.

Cijenu se ne usudimo ni predviđati. Ako ti nije cilj osvojiti maraton u nekom svjetskom velegradu, možda ni tebi ne trebaju, možda se možeš zadovoljiti s najboljim tenisicama za trčanje iz 2018. ili 2017. A nekad se trčalo i u Cortezicama. Ako težiš biti najbolji na stazi – neka ove šuze nađu put do tebe.

TAGOVIeliud kipchoge Nike tenisice trčanje